Správy Zo Slovenska

Poplatky pri PREPISE auta sa od júla zmenili: KOĽKO vás to bude stáť?

Poplatky za prepis auta na nového majiteľa sa od soboty 1. júla počítajú po novom.

Ilustračný obrázok k článku Poplatky pri PREPISE auta sa od júla zmenili: KOĽKO vás to bude stáť?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Od začiatku júla sa na Slovensku výrazne zmenia registračné poplatky pri zápise áut. Vyplýva to z novely zákona o správnych poplatkoch, ktorú v marci schválili poslanci Národnej rady SR.

Ekologický koeficient

V rámci nej poslanci podporili pozmeňujúci návrh Mariána Viskupiča zo strany Sloboda a Solidarita. Ten zohľadňuje ekologický princíp a tabuľku výkonov upravuje na rozsah 33 až 1 000 eur.

Novelou sa zníži počet výkonových kategórií motora so sadzbami priaznivejšími pre poplatníkov. Súčasne sa zmierňuje výška ekologického koeficientu pre staršie vozidlá s cieľom znížiť poplatkové zaťaženie týchto vozidiel.

„Vo výsledku násobením hodnôt obsiahnutých v oboch tabuľkách bude možné dosiahnuť zjednodušenie výpočtu konečnej výšky poplatku, čo je efektívnejšie pri implementácii finálneho riešenia do služby eKolok,“ priblížili predkladatelia.

Podľa pôvodného návrhu novely sa mal správny poplatok pri prepise majiteľa motorového vozidla kategórie M1 a N1, ak sa nemení jeho evidenčné číslo, znížiť o 70 %.

Koľko budete platiť?

Poslanci však predložili viaceré pozmeňujúce návrhy s rôznym rozsahom a formou úpravy poplatkov. Nakoniec v hlasovaní prešiel návrh poslanca SaS Mariána Viskupiča.

Maximálna výška registračného poplatku sa zníži z 3 900 na 1 000 eur. Na nové autá sa vzťahuje maximálny poplatok 400 eur. Veľmi staré a zároveň veľmi výkonné autá budú mať poplatok maximálne 1 000 eur.

Ľudia by vďaka zmenám mali ročne ušetriť 27 až 30 mil. eur. Z 370-tisíc prepisov ročne by mal klesnúť, alebo pri 33 eur zostať na rovnakej úrovni, registračný poplatok vo viac ako 95 % prípadoch.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM