Peter Handzuš Krimi

Popradčan Štefan K. pozná trest: Doživotie za obzvlášť závažný zločin terorizmu

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v pondelok odsúdil Štefana K. z Popradu, ktorý rozposielal obálky s ameríciom, na doživotie.

Ilustračný obrázok k článku Popradčan Štefan K. pozná trest: Doživotie za obzvlášť závažný zločin terorizmu
4
Galéria
Zdroj: TASR

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odsúdil v pondelok Štefana K. z Popradu, ktorý rozposielal obálky s ameríciom, na doživotie. Odsúdený je za obzvlášť závažný zločin terorizmu a niektoré formy účasti na terorizme a za nedovolenú výrobu a držanie jadrových materiálov a rádioaktívnych látok. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

„Senát ŠTS mu uložil úhrnný trest odňatia slobody na doživotie so zaradením do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia,“ uviedla Kudjáková. Prokurátor sa podľa jej slov vzdal práva podať odvolanie, obžalovaný sa však odvolal. „Rozsudok je tak neprávoplatný, rozhodne Najvyšší súd SR,“ dodala.

Podľa prokurátora je rozširovanie rádioaktívnych látok jednou z najnebezpeč­nejších foriem trestnej činnosti. „Práve to, že listy obsahovali rádioaktívny materiál, je dôvodom, ktorý obzvlášť zvyšuje nebezpečenstvo činu,“ povedal.

Duševný stav obžalovaného bol podrobne preskúmaný a podľa záverov znalcov netrpel v čase spáchania skutku žiadnou duševnou poruchou ani chorobou a bol plne zodpovedný za svoje činy, povedal prokurátor. Dodal, že nebezpečný materiál pochádzal zo zariadení, ktoré boli dostupné na jeho pracovisku. Štefan K. svoju vinu odmieta.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil Štefana K. (53) 16. decembra 2016. „Obvinený mal v priebehu novembra 2016 najmenej v piatich prípadoch rozposlať zásielky adresované Okresnému súdu v Poprade, Okresnému súdu v Považskej Bystrici, Ministerstvu spravodlivosti SR, Okresnému súdu v Kežmarku a Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Prešove spolu s listom obsahujúcim hrozby sudcom, prokurátorom a príslušníkom polície. Zásielky boli v niektorých prípadoch kontaminované rádioaktívnou látkou – rádionuklidom amerícia (americium) 241Am,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM