Tlačové správy

Populizmus ničí Slovensko: Obmedzovanie hazardu znamená menej peňazí pre štátny rozpočet, samosprávy i šport

Nie je to tak dávno, čo nezaradený poslanec Martin Čepček navrhoval oslobodenie od dane z príjmu pre výhry z hazardných hier len do hodnoty 350 eur. Plénum Národnej rady jeho novelu zákona neschválilo.

Ilustračný obrázok k článku Populizmus ničí Slovensko: Obmedzovanie hazardu znamená menej peňazí pre štátny rozpočet, samosprávy i šport
Zdroj: Unsplash.com

Populistický hon na hazard však ani zďaleka nekončí a zdá sa, že bude mať ďalekosiahlejšie následky na kvalitu života.

Parlament v uplynulých dňoch schválil rozpočet, súčasťou ktorého je aj niekoľko pozmeňovacích zákonov. Okrem iného sa od 1. februára 2023 zvýši sadzba odvodu z výťažku internetových hazardných hier z 22 % na 27 %. Zmena deklaruje nárast príjmov do štátnej kasy v hodnote približne 32 miliónov eur ročne. Jej tvorcovia, poháňaní populizmom, však zabudli na dôsledky, ktoré sa dotknú nielen štátneho rozpočtu, ale aj ľudí.

„Je veľká pravdepodobnosť, že sa na trh môžu pretlačiť nelegálne internetové prevádzky hazardu. Najväčšie riziko predstavujú tie zahraničné, na ktoré nemá naša legislatíva žiadny dosah a z ktorých štát nebude mať žiadne prostriedky. Ohrozil sa tak nielen tok peňazí do štátnej kasy, ale aj bezpečnosť hráčov,” vyslovila znepokojenie Asociácia zábavy a hier.

Slovenský šport čaká likvidačné obdobie

V neposlednom rade bude mať novinka negatívny vplyv pre prevádzkovateľov hazardných hier z pohľadu výšky ich zisku. Hazardné a stávkové spoločnosti sú pritom jeden z najväčších podporovateľov športu na Slovensku a zníženie ich ziskov bude znamenať len jediné – menej prostriedkov na podporu športu a športovcov.

Najúspešnejší slovenskí športovci spolu s predstaviteľmi športových zväzov už v máji 2022 adresovali predsedovi NR SR Borisovi Kollárovi otvorený list, v ktorom sa nesúhlasne vyjadrili k výraznému zvýšeniu odvodov jedného z najväčších strategických partnerov športu – stávkových kancelárií.

„Bez sponzorských príspevkov stávkových spoločností si nevieme predstaviť nielen fungovanie najvyšších súťaží, ale ohrozené budú aj aktivity smerované na mládež a deti. Zároveň je ohrozená budúcnosť športu na Slovensku, pretože nejde len o zdravý životný štýl našich detí. Ide aj o budúce talenty a ich rozvoj. Ak nebudeme cítiť finančnú podporu od našich sponzorov, pretože im na ňu neostanú finančné zdroje, Slovensko sa opäť ocitne v situácii, že talenty ako Petra Vlhová či Juraj Slafkovský neobjavíme, alebo ich nebudeme môcť rozvíjať,” uvádza sa v otvorenom liste, pod ktorý sa podpísali aj mená ako Marek Hamšík, Martin Škrtel, Marián Gáborík či Michal Martikán.

Chýbajúce financie v samosprávach sa odrazia na kvalite každodenného života

Populistické rozhodnutia neohrozujú kvalitu života len na úrovni štátu, ale aj samospráv. V dôsledku zákonov, ktoré sa v posledných mesiacoch prijali, je situácia v samosprávach výrazne kritická.

Mnohé z nich vstupujú do nového roka v rozpočtovom provizóriu, nemajú financie na svoj rozvoj, musia zvyšovať dane pre svojich obyvateľov a brať si niekoľkomiliónové úvery. Rok 2023 začína v rozpočtovom provizóriu napríklad aj naše hlavné mesto.

„Viaceré samosprávy na Slovensku schválili vyššie poplatky za komunálny odpad, v niektorých prípadoch sa poslanci zhodli aj na zvýšení poplatkov za sociálne služby, školy či školné v materských školách,” upozorňuje Dominika Hlobenová z Asociácie zábavy a hier.

Ak sa zdá, že už horšie byť nemôže, opak je pravdou. V oveľa náročnejšej situácii sa ocitli samosprávy, kde bol hazard zakázaný cez Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze umiestňovania kamenných prevádzok na území obce.

Samosprávy sa dobrovoľne vzdávajú miliónových injekcií do svojich rozpočtov

Ukážkovým príkladom je Žilina, v ktorej poslanci výrazne obmedzili hazard a najviac na to doplatia práve jej obyvatelia. V rozpočte mesta na budúci rok totiž chýba až 10 miliónov eur potrebných na udržanie základných služieb samosprávy a jej ďalší rozvoj. „Na území Žiliny momentálne funguje 29 herní a jedno kasíno, ktoré každoročne mestu odvedú sumu asi 500 000 eur,” vyčísľuje prínos prevádzok Dominika Hlobenová. Avšak len nedávno Žilina profitovala z hazardu o čosi viac. „V roku 2019 bolo na území mesta až 84 herní, ktoré za jeden rok priniesli do mestského rozpočtu 2,8 milióna eur,” prízvukuje. Samosprávy ako Žilina sa tak dobrovoľne vzdali miliónových prostriedkov.

Častým argumentom poslancov, ktorí za obmedzenie hazardu bojujú, je pritom pomoc ľuďom. „Žiaľ, dokazujú presný opak. Ľudia, ktorí chcú hrať, hrajú aj naďalej. Presunuli sa buď do online sveta, ktorý stále nie je dostatočne regulovaný, alebo do nelegálnych prevádzok,” pripomína na záver Asociácia zábavy a hier.

Na Slovensku opäť zvíťazil populizmus, ktorý nikdy nemyslí na dôsledky svojho konania. Do roka 2023 tak vstupujeme o niečo chudobnejší a so strachom o budúcnosť.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM