Anton Hrachovský Správy

Poriadne si to zaplatíme: Voľby do parlamentu nás budú stáť milióny eur

Blížiace sa voľby so Národnej rady vyjdú Slovákov na slušnú čiastku. Zo štátnej kasy budú tiecť milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku Poriadne si to zaplatíme: Voľby do parlamentu nás budú stáť milióny eur
Zdroj: TASR

Parlamentné voľby budú stáť vyše 12,6 milióna eur. Najviac prostriedkov z nich, viac ako šesť miliónov eur, tvoria výdavky pre obce na zabezpečenie činnosti okrskových volebných komisií. Uviedla to Michaela Paulenová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR.

Najviac pôjde na okrskové komisie

Objem vyše šiestich miliónov eur zahŕňa podľa Paulenovej činnosť komisií počas prípravy a konania sa volieb vrátane výdavkov na vyplatenie odmien, stravného a občerstvenia predsedom, zapisovateľom a členom okrskových volebných komisií. Tieto prostriedky boli vyplatené obciam.

Odmena za výkon funkcie člena okrskovej volebnej komisie je 50,06 eura. Predseda okrskovej komisie dostane 65,08 eura a zapisovateľ 62,58 eura.

Z celkovej sumy 12 626 775 eur ide na voľby z rozpočtu ministerstva vnútra 10 647 075 eur, z rozpočtu Štatistického úradu (ŠÚ) SR je to suma 1 979 700 eur.

Okrem činnosti komisií sa prostriedky použili napríklad na tlač hlasovacích lístkov, informačných materiálov či volebných tlačív. Z prostriedkov ŠÚ sa má zabezpečiť spracovanie výsledkov volieb.

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára, kandiduje v nich 25 politických subjektov. V ére samostatného Slovenska pôjde o ôsme parlamentné voľby v poradí. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM