Lucia Lauková Správy

Portál finančnej správy skopírovali podvodníci: Pod hrozbou pokuty žiadajú údaje

Na tieto maily určite neodpovedajte. Na podvodníkov upozorňuje Finančná správa.

Ilustračný obrázok k článku Portál finančnej správy skopírovali podvodníci: Pod hrozbou pokuty žiadajú údaje
Zdroj: TASR

Podvodníci zasielajú klientom Finančnej správy mail z adresy judita.novakova@financna-sprava.org. Ich cieľom je získať údaje od klientov. „Vyzývame preto návštevníkov webu finančnej správy, aby si poriadne skontrolovali zadanú adresu a v žiadnom prípade nereagovali na zaslané maily,“ upozorňuje Finančná správa SR.

Vyhrážajú sa pokutou

Ako informuje Finančná správa, podvodníci sa vyhrážajú pokutou až do 33-tisíc eur, ak subjekt nepredloží transferovú dokumentáciu. Na záver odkážu adresáta na webovú stránku, ktorá vyzerá po otvorení presne tak isto ako portál finančnej správy.

„Finančná správa oznamuje, že svojim klientom neposiela žiadne maily s výzvou na doloženie transferovej dokumentácie a ani sa daňovým subjektom nevyhráža pokutou do výšky 33-tisíc eur, ak tak neurobia. Finančná správa zároveň oznamuje, že Judita Nováková nie je zamestnankyňou FS a nemá tak oprávnenie na úkony v mene finančnej správy,“ informuje Finančná správa Slovenskej republiky na svojom webe.

Linky neotvárajte

Linky zo spomínanej stránky by ste, podľa Finančnej správy, nemali v žiadnom prípade otvárať. „Portál finančnej správy má adresu www.financnasprava.sk a za akékoľvek iné adresy finančná správa nezodpovedá. Dáta všetkých klientov finančnej správy sú aj naďalej v bezpečí a skopírovanie stránky finančnej správy nemá na nich žiadny vplyv,“ uvádza Finančná správa SR.

Nejde o prvý prípad

Podvodníci už raz portál skopírovali, a to začiatkom tohto roka. „Vtedy nabádali návštevníkov k inštalácií škodlivého softvéru, ktorý vydávali za „elektronickú komunikáciu.“ Takzvaný „ransomware“ potom zašifroval súbory v počítači a pýtal výkupné za ich odšifrovanie,“ dodáva Finančná správa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM