Rôzne Technológie

Pozor na podvodný internetový obchod: Ľudia poslali peniaze, tovar už neuvideli

Nakupovanie prostredníctvom internetu sa už udomácnilo aj u nás. Na pár kliknutí si objednáme všetko, čo by sme inak po kamenných predajniach hľadali hodiny.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na podvodný internetový obchod: Ľudia poslali peniaze, tovar už neuvideli
Zdroj: TASR

Nákupy na internete môžu pri chvíľke nepozornosti predstavovať problém. Svoje peniaze by sme mali zveriť overeným predajcom. Aj v dnešnej dobe sa však nájdu subjekty, ktoré sa svojim chovaním na piedestál poctivosti nepostavia. Na jeden podozrivý internetový obchod upozorňuje aj Slovenská obchodná inšpekcia (SOI).

Ako informuje SOI na svojom webe, v rokoch 2016 a 2017 zaznamenali jej pracovníci zvýšený nárast podaní proti internetovému obchodu www.zasielkonos.sk. Na internetovej stránke obchodu nájdeme informáciu, že platba dobierkou nie je možná. Zákazníci majú možnosť platby vopred bankovým prevodom, kartou, Bitcoinom a využitím služby PayPal.

„Platbu za objednaný tovar je možné realizovať jedine výlučne vopred, pričom zo spotrebiteľských podaní vyplýva, že zaplatený tovar spoločnosťou dodaný nie je. Navyše po uskutočnení nákupu a realizácii platby s predávajúcim nie je možné komunikovať žiadnym zo spôsobov, uvedených na stránke e-shopu,“ upozorňuje Slovenská obchodná inšpekcia na svojom webe.

SOI môže uplatňovať právne kroky len v prípade subjektov, ktoré majú sídlo na území Slovenska. „Bližším šetrením bolo zistené, že držiteľom predmetnej internetovej domény bola spoločnosť OTTO Central Europe Kft., Róbert Károly krt. 59, 1134 Budapešť, Maďarsko,“ informuje Slovenská obchodná inšpekcia.

Návštevníci webu Zásielkonoš.sk by sa mali mať na pozore. Samotná SOI odporúča spotrebiteľom zvážiť nákup na predmetnej internetovej stránke.

„V poslednom období bola na predmetnú webovú stránku pridaná informácia upozorňujúca spotrebiteľov na fakt, že www.zasielkonos.sk a ani spoločnosť WORLD SHIPPING SHOPS LTD so sídlom Kemp House, 152 City Road, Londýn, Spojené kráľovstvo, nie je predajcom žiadneho tovaru, ktorý sa na stránkach ponúka. Tovar posiela vždy predávajúci (vo väčšine prípadov z Číny alebo z USA), ktorý tovar posiela na adresu zákazníka, z čoho vyplýva, že webová stránka www.zasielkonos.sk funguje len ako sprostredkovateľ kúpy a nie ako predávajúci,“ informuje na svojom webe Slovenská obchodná inšpekcia.

Nakoľko SOI nie je kompetentná zasahovať v prípade subjektov, ktoré nemajú sídlo na území Slovenska, pokiaľ majú ľudia problém, mali by sa v prípade subjektu sídliaceho v členskom štáte EÚ obrátiť na:

Európske spotrebiteľské centrum v SR, Ministerstvo hospodárstva SR, Mierová 19, 827 15 Bratislava, tel.: 02/ 4854 2317, 02/4853 2019, fax: 02/ 4854 1627, e-mail: info@esc-sr.sk , web: www.esc-sr.sk .

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM