Kultúra Rôzne

Portrét v životnej veľkosti z humenského zámku: Viete, kto je na tomto obraze?

Vihorlatské múzeum v Humennom spravuje viac než 140 000 zbierkových predmetov a v rámci unikátnej obrazovej zbierky aj tento portrét v životnej veľkosti.

Ilustračný obrázok k článku Portrét v životnej veľkosti z humenského zámku: Viete, kto je na tomto obraze?
1
Galéria
Zdroj: www.muzeumhumenne.sk

Jedná sa o reprezentatívny obraz grófky Katinky Kendeffy de Malomviz (1834 − 1896), ktorý je stálou súčasťou historickej portrétovej zbierky múzea zobrazujúcej pôvodných majiteľov kaštieľa. V súčasnosti sa obraz nachádza vo veľkom zlatom salóne umelecko historickej expozície múzea. Portrét zobrazuje grófku v životnej veľkosti krátko po sobáši s Júliusom Andrássym v roku 1856. Priblížila Jana Fedičová z Vihorlatské­ho múzea.

„Katinka de Malomviz pochádzala z významnej sedmohradskej rodiny. S manželom sa zoznámili na parížskom plese Napoleona III. v roku 1855. Manželkou Júliusa Andrássyho sa stala pred 163 rokmi dňa 9. júla 1856 v Paríži, kde vznikala aj portrétová podobizeň šľachtičnej. Katinka sa stala dvornou dámou a blízkou dôverníčkou jej veličenstva cisárovnej Sissi. Zomrela 14. mája 1896, pochovaná je v rodinnej hrobke v Trebišove,“ prezradila Fedičová.

Doplnila, že portrét so silným romantizujúcim nábojom je orientovaný do okruhu parížskej maľby autora Edouarda Dubüffe (1820 − 1883). „Maliarske prevedenie sa vyznačuje dokonalým zvládnutím materiálovej štruktúry textílií a celkovým poňatím obrazu charakteristickým pre portrétistu francúzskej školy,“ poznamenala J. Fedičová.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Portrét grófky Katinky Kendeffy de Malomviz
1
Galéria
Zdroj: www.muzeumhumenne.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM