Svet Zo zahraničia

Posledným stopám významnej hamburskej synagógy hrozí zánik: Existuje už iba vchod a apsida

Židovskému chrámu v nemeckom meste Hamburg, synagóge historického významu vďaka úlohe v reformovanom judaizme, hrozí, že celkom zanikne. Vyhlásila to vo štvrtok hlava príslušnej miestnej náboženskej komunity Galina Jarková, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.

Ilustračný obrázok k článku Posledným stopám významnej hamburskej synagógy hrozí zánik: Existuje už iba vchod a apsida
2
Galéria
Zdroj: TASR

„S chrámom na ulici Poolstrasse je Hamburg domovom lokality židovského dedičstva globálneho významu. Nesmieme dovoliť, aby zmizla,“ vyhlásila Jarková.

Z chrámu existuje už iba vchod a apsida. Synagóga bola postavená v roku 1844 ako novogotický trojloďový chrám pre spoločenstvo reformovaného judaizmu. Budova má od roku 2003 štatút chránenej lokality.

Miesto židovského dedičstva

Ruiny synagógy v súčasnosti zahŕňajú dielňu, pričom majitelia plánujú na tomto mieste nachádzajúcom sa v centrálnej časti Hamburgu ďalší stavebný rozvoj.

„Nemôžeme dopustiť, aby sa stratilo ďalšie miesto židovského dedičstva,“ uviedla Jarková, tvrdiac, že Hamburg potrebuje viac viditeľných miest židovskej histórie a života. Vyzvala tiež, aby sa zmenili na miesta spomínania a stretávania sa pre všetkých.

Hamburská liberálna židovská komunita je časťou „Novej izraelitskej chrámovej spoločnosti roku 1817“, založenej v danom období v tomto severonemeckom mes­te.

V dielach umelcov

Reformovaný judaizmus, alebo liberálny judaizmus, má svoje korene v Nemecku začiatku 19. storočia.

Nemecký hudobný skladateľ Felix Mendelssohn-Bartholdy skomponoval hudbu pre inauguráciu tejto synagógy a nemecký básnik Heinrich Heine ju opísal vo svojej básni „Nemecko – zimný príbeh“.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Posledným stopám významnej hamburskej synagógy hrozí zánik
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM