Zo Slovenska

Posun v Mochovciach: Tretí blok jadrovej elektrárne už ide na 75 percent

Výkon na treťom bloku jadrovej elektrárne Mochovce sa podarilo zvýšiť na 75 %. Do polovice júla dodal do siete približne pol milióna megawatthodín (MWh) elektriny.

Ilustračný obrázok k článku Posun v Mochovciach: Tretí blok jadrovej elektrárne už ide na 75 percent
4
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Slovenské elektrárne (SE) zvýšili na 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce výkon na úroveň 75 % nominálneho výkonu. Stalo sa tak po ukončení všetkých skúšok na výkonovej hladine do 55 % nominálneho výkonu, informovala o tom v pondelok hovorkyňa SE Oľga Baková. V etape energetického spúšťania dodal tento blok do polovice júla do siete približne pol milióna megawatthodín (MWh) elektriny, čo zodpovedá ročnej spotrebe 200-tisíc domácností.

„Posun na 75-percentnú výkonovú hladinu je pre nás zadosťučinením za úsilie všetkých kolegov a dodávateľov, ktoré sme investovali do elektrárne od zavezenia prvej palivovej kazety. Je to nesmierne náročné, ale aj technicky zaujímavé. Jednotlivé etapy fyzikálneho a teraz energetického spúšťania nás obohatili o nové skúsenosti. Pomôžu nám nielen pri spúšťaní tretieho, ale neskôr aj štvrtého bloku,“ uviedol riaditeľ AE Mochovce Martin Mráz.

Prečítajte si tiež

Kedy pôjde na 100 %?

Po ukončení testov na výkone do 75 % musí blok absolvovať ďalšie testy na výkone 90 % a 100 %. Úplnú funkčnosť 3. bloku a dosiahnutie projektových parametrov potvrdí úspešný 144-hodinový preukazný chod na stopercentnom, 471-megawattovom výkone, ktorým sa ukončí etapa energetického spúšťania.

Dosiahnutie tohto míľnika predpokladajú SE v septembri alebo v októbri.

Sebestačnosť krajiny

Nový jadrový blok v Mochovciach bude mať inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

Z pohľadu výroby elektriny by sa tak krajina už tento rok mala stať energeticky sebestačnou. Životnosť nového bloku je plánovaná na minimálne 60 rokov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Spúšťanie 3. bloku Mochoviec
4
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM