Správy Zo Slovenska

Potrebujete právnu pomoc počas karantény? Je tu príležitosť, aby vám advokáti poradili zadarmo

Poraďte sa s advokátom bezplatne. Stačí si vybrať advokáta a zaslať mu popis svojej situácie. Odpovie vám cennou radou.

Ilustračný obrázok k článku Potrebujete právnu pomoc počas karantény? Je tu príležitosť, aby vám advokáti poradili zadarmo
Zdroj: pixabay.com

Slovenská advokátska komora každoročne v rámci Dňa advokácie organizuje poskytovanie bezplatnej právnej pomoci advokátmi.

Pomoc online

V tomto roku, vzhľadom na závažnú situáciu a preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu, je poskytovanie právnej pomoci formou osobných konzultácií, plánované na 22. apríla 2020 v trinástich mestách Slovenska, zrušené.

Nariadením mimoriadneho stavu a následne núdzového stavu sa však veľké množstvo ľudí, vrátane advokátov, ocitlo v dobrovoľnej alebo aj povinnej domácej karanténe. Komunikácia sa presunula do digitálnej sféry. Preto SAK prišla s myšlienkou prispôsobiť poskytovanie bezplatnej právnej pomoci aktuálnej situácii, teda – poskytovať ju online.

„Ste v karanténe, doma s deťmi alebo pracujete z domu? Nepremeškajte príležitosť poradiť sa s advokátom zdarma. Práve v tejto situácii je vhodný čas si okrem skríň a garáže upratať aj v právnych záležitostiach.“

Bezplatné poradenstvo

Slovenská advokátska komora ponúka možnosť poradiť sa s advokátom bezplatne. Stačí si na stránke www.sak.sk vybrať spomedzi do projektu zapojených advokátov a elektronicky mu zaslať popis svojej situácie a prípadne príslušné dokumenty. Advokát spätne zašle posúdenie záležitosti a radu v rozsahu približne 1 strany A4. Predmetom bezplatnej právnej pomoci nie je spisovanie dokumentov a podaní, ani iné úkony voči súdu.

Pri bezplatnej právnej pomoci ide predovšetkým o podanie prvotnej právnej rady a usmernenie, akým spôsobom je možné v danej životnej a právnej situácii postupovať. Advokáti poradia v každej oblasti práva, v minulých rokoch išlo najmä o otázky týkajúce sa pozemkov, susedských vzťahov, rozšírené boli aj otázky vyživovacej povinnosti k maloletým a úprava práv a povinností k maloletým po rozvode.

„V tomto roku očakávame, že pribudne aj veľké množstvo otázok priamo súvisiacich s aktuálnou situáciou, teda napríklad pracovnoprávne záležitosti, ale aj otázky ohľadom možnosti obmedzenia styku s deťmi pri rozvedených rodičoch v čase karanténnych opatrení a podobne,“ uvádza Slovenská advokátska komora.

Na poskytovanie právnej pomoci sa prihlásilo viac ako 160 advokátov. Bezplatná právna pomoc bude spustená na 14 dní, o radu je možné požiadať zapojených advokátov od 24. marca do 7. apríla 2020. Viac informácií nájdete TU.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM