MAK Správy Zo Slovenska

POTVRDENÉ! Pre koronavírus noví poslanci nebudú skladať sľub

Slávnostný ceremoniál a prevzatie dekrétov o zvolení poslancov do NR SR, ktoré sa malo konať už tento utorok, sa ruší.

Ilustračný obrázok k článku POTVRDENÉ! Pre koronavírus noví poslanci nebudú skladať sľub
8
Galéria
Zdroj: TASR
Ste spokojní s výsledkami parlamentných volieb?

nie

Slávnostné odovzdávanie osvedčení novým poslancom Národnej rady (NR) SR o zvolení sa neuskutoční. Vyhlásil to predseda vlády v demisii Peter Pellegrini (Smer-SD). Odovzdávanie bolo naplánované na utorok. Zrušenie ceremónie má ešte potvrdiť Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

„S vysokou pravdepodobnosťou nebude zajtra slávnostný akt, ale oficiálne to oznámi buď krízový štáb, alebo predseda ústrednej volebnej komisie,“ povedal Pellegrini s tým, že novozvolení poslanci môžu osvedčenia dostať prostredníctvom doporučenej pošty.

Nie je podľa neho správne, aby sa viac ako 200 ľudí vrátane novinárov zišlo na jednom mieste a následne sa vrátili do rôznych oblastí Slovenska.

„Z ústavného hľadiska sa nič nestane,“ skonštatoval Pellegrini, pretože podľa neho nejde o žiaden ústavný akt.

Ak štátna komisia potvrdí zrušenie slávnostnej ceremónie odovzdávania dekrétov v budove NR SR na bratislavskom Župnom námestí, potrebné administratívne úkony spojené s nástupom poslancov sa budú konať v budove NR SR na Námestí Alexandra Dubčeka.

Pre TASR to uviedol riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Tomáš Kostelník. Dodal, že tieto úkony sa budú uskutočňovať za zvýšených preventívnych opatrení.

Vo februárových parlamentných voľbách získalo najviac poslaneckých kresiel v NR SR hnutie OĽaNO, a to 53. Nasleduje Smer-SD s 38 mandátmi. Sme rodina a ĽSNS získali zhodne po 17 poslaneckých kresiel, SaS 13 a Za ľudí 12.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM