Svet Zo zahraničia

Požiarom zničená katedrála Notre-Dame: Pozrite, ako to vyzerá vo vnútri, FOTO

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner v utorok upozornil, že konštrukcia parížskej katedrály Notre-Dame je po uhasení rozsiahleho požiaru stále vystavená určitým rizikám.

Ilustračný obrázok k článku Požiarom zničená katedrála Notre-Dame: Pozrite, ako to vyzerá vo vnútri, FOTO
15
Galéria
Zdroj: TASR

Po krátkej návšteve poškodenej stavby novinárom povedal, že je „pod trvalým dohľadom, keďže sa stále môže poddať“, informovala tlačová agentúra AP.

Castaner tiež uviedol, že potrvá 48 hodín, kým budú môcť zamestnanci štátnych inštitúcií bezpečne vstúpiť do katedrály a postarať sa o artefakty, ktoré vnútri zostali. Niektoré z nich sú totiž príliš veľké na to, aby mohli byť vynesené von.

Generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Audrey Azoulayová v utorok vyhlásila, že na záchranu zostávajúcich častí chrámu je potrebné, aby experti bezodkladne vykonali zabezpečovacie práce. Prvých „24 – 48 hodín“ je podľa nej rozhodujúcich, pokiaľ ide o ochranu kamenných a drevených prvkov konštrukcie pred poškodením vodou a stanovenie ďalšieho postupu.

Pracovník zodpovedný za inventár katedrály Laurent Prades sa medzitým vyjadril, že takmer všetky vnútorné artefakty vyviazli z požiaru bez poškodenia. Štíhla veža nad krížením lodí, ktorá sa zrútila do interiéru, podľa neho zasiahla iba vyvýšený oltár, nainštalovaný v roku 1989.

„Všetko ostatné sme dokázali zachrániť,“ tvrdí Prades. „Všetky stély z 18. storočia, piety, fresky, kaplnky a veľký organ sú v poriadku,“ dodal. Nezničené zostali aj tri veľké okenné ružice s vitrážami, hoci môžu byť poškodené teplom a ich stav musí zhodnotiť odborník.

Azoulayová však upozornila, že niektoré časti katedrály, ktorá je súčasťou svetového dedičstva UNESCO, zostávajú „extrémne krehké“. Poukázala pritom na lešenie s hmotnosťou niekoľkých stoviek ton, postavené pôvodne okolo veže, ktorá sa pri požiari zrútila.

Francúzsky minister kultúry Franck Riester už skôr potvrdil, že „najcennejšie poklady“ z katedrály boli zachránené, čo sa týka i katolíckych relikvií – tŕňovej koruny, ktorú mal údajne na hlave Ježiš, a tuniky svätého Ľudovíta.

Požiar na streche gotickej katedrály Notre-Dame v centre Paríža vypukol v pondelok podvečer, pričom spočiatku nebolo isté, či sa túto svetoznámu historickú pamiatku podarí hasičom zachrániť. Všetky mosty vedúce na ostrov v strede rieky Seina, kde sa chrám nachádza, zostali v utorok uzavreté. Zvedaví obyvatelia i návštevníci francúzskej metropoly sa však zhromažďujú na oboch prístupných nábrežiach, aby sa dostali čo najbližšie k miestu udalosti.

Interiér požiarom zničenej katedrály Notre-Dame
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM