Aktualizované ELA Rôzne

POZOR, dorazia intenzívne búrky: Platí až 2. stupeň výstrahy, hrozia aj povodne

Intenzívne búrky môžu spôsobiť obrovské problémy, prinesú najmä prívalové zrážky, pri ktorých môžu napršať desiatky milimetrov.

Ilustračný obrázok k článku POZOR, dorazia intenzívne búrky: Platí až 2. stupeň výstrahy, hrozia aj povodne
Zdroj: TASR

Aktualizované 16:21 V okrese Komárno v Nitrianskom kraji výstraha pred búrkami dosiahla tretí stupeň. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na webovej stránke s tým, že výskyt búrok tejto intenzity je v danom ročnom období a oblasti veľmi zriedkavý.

„Predpokladaná intenzita búrok je extrémne vysoká a predpokladá sa, že spôsobí veľké škody a ohrozí ľudské životy. Tento jav predstavuje všeobecné ohrozenie ľudských aktivít,“ varujú meteorológovia.

Výstraha tretieho stupňa platí v tejto oblasti v utorok do 17.00 h. Pokračuje výstrahou druhého stupňa po celý pondelok aj utorok až do stredajšej polnoci.

V pondelok a v utorok čaká Slovensko veľmi nepriaznivé počasie. Prvé búrky by sa mali objaviť už dopoludnia, najskôr v hornatých oblastiach stredného a východného Slovenska.

Intenzívne búrky

Búrky môžu byť ojedinele aj intenzívne, sprevádzané prívalovými zrážkami a krupobitím, informuje portál iMeteo.sk.

Postupne sa očakávajú búrky aj na západe Slovenska, aj v nížinatých oblastiach. V relatívne silnom južnom prúdení budú mať búrky dostatočný prílev vlhkosti. To bude veľmi dôležitým faktorom pre vznik veľmi silných búrok, ktoré môžu byť sprevádzané intenzívnymi prívalovými zrážkami.

„Do polnoci môže za 24 hodín napršať miestami 20 až 50 milimetrov, ojedinele aj viac. Pri týchto zrážkach očakávame početné prívalové záplavy, ktoré môžu spôsobiť škody,“ dodáva iMeteo.sk.

V utorok sa búrky očakávajú opäť, vyskytnúť by sa však mali najmä na strednom a východnom Slovensku, predovšetkým v severných častiach oblastí.

Platia výstrahy

Na celom území Slovenska sa v pondelok (17. 8.) môžu vyskytnúť búrky. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Meteorológovia vydali výstrahu druhého stupňa, ktorá platí pre západné a časť stredného Slovenska od 11.00 h do polnoci. Pre východné Slovensko a časť stredného platí výstraha prvého stupňa od 11.00 h do polnoci.

„Pri spomínaných búrkach je možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako napríklad stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov,“ uvádza SHMÚ.

Zdroj: SHMÚ
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM