Martin Károly Rôzne

Pozor na faux pas!

Normy primeraného správania a etiketa odievania na spoločenských podujatiach sa vytvárajú už stovky rokov. No nalejme si čistého vína. Pre mnohých je to stále španielska dedina. Prinášame preto prehľad situácií, ktorým sa na plese radšej zďaleka vyhn

  1. Presnosť je výsada kráľov. Toho by ste sa mali pridržiavať. Nedochvíľnosť je totiž hrubé porušenie spoločenského protokolu.
  2. Zabudnite na škriepky, hádky a akékoľvek výmeny názorov.
  3. Prísť na ples v čižmách, v bunde či s igelitkou v ruke, v ktorej si nesiete spoločenskú obuv, je absolútne neprípustné. Myslite tiež na to, že na večernú toaletu a smoking sa zásadne oblieka elegantný kabát, kožuch alebo pléd.
  4. Svetlé obleky pre pánov, kostýmy a nohavice pre dámy sú hádam jedným z najhrubších porušení etikety. Na ples sa totiž zásadne nosí veľký večerný odev. U pánov je to frak alebo smoking. Dámy si zase obliekajú veľkú večernú toaletu. To znamená šaty s dlhou sukňou. Jedine v prípade menej náročných bálov alebo fašiangových veselíc je primeraný aj spoločenský odev s krátkou sukňou.
  5. Veľká kabelka k večernej toalete je nežiaduca rovnako ako biele ponožky v prípade pánov.
  6. Muži by si tiež v žiadnom prípade počas večera nemali vyzliecť sako a tiež by mali zabudnúť na povoľovanie motýlika či kravaty. Dámy by zase mali odolať nutkaniu vyzuť si topánky.
  7. Pre ženy sú tiež veľkým tabu náramkové hodinky. Či už sú diamantové alebo obyčajné kožené, na plese nemajú čo hľadať.
  8. Povinnosťou pánov je dohliadať na to, aby ich partnerka nezostala pri stole nikdy sama.
  9. Ak sa vám nebodaj podarí obliať si odev a škvrna sa nebude dať odstrániť ani zamaskovať, je vhodné, aby ste sa z plesu pobrali domov.
  10. Kameňom úrazu býva často aj stolovanie. Rozhodne buďte trpezlivý a aj keby ste zomierali od hladu, jedlo začnite konzumovať až vtedy, keď majú všetci pri stole naservírované. V prípade, že sa večera podáva formou rautu, na tanier si naložte len malé množstvá. A nezabudnite. S plnými ústami sa nerozpráva!
  11. Dáma si alkohol nikdy nedolieva sama.
  12. Keď sa vyberiete s partnerom na tanečný parket, myslite na to, že ples je najvyššou formou tanečnej zábavy. Je preto nevyhnutné ovládať aspoň niektoré spoločenské tance. Vyhnite sa tiež tomu, aby ste pri tanci vrážali do okolo tancujúcich dvojíc. To je nanajvýš nevhodné…

/KF/

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM