ELA Rôzne

Pozor na SILNÚ poľadovicu: Pre ktoré okresy platí výstraha až 2. stupňa? + PREDPOVEĎ

Posledný pracovný deň bude zväčša zamračený s dažďom alebo dažďom so snehom. Bude sa tvoriť poľadovica, lokálne aj silná. Platia aj výstrahy.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na SILNÚ poľadovicu: Pre ktoré okresy platí výstraha až 2. stupňa? + PREDPOVEĎ
Zdroj: TASR/Kristína Mayerová

V piatok bude vo vyšších polohách snežiť. Popoludní sa sneženie očakáva aj v stredných polohách Žilinského kraja. Až popoludní sa situácia začne postupne zlepšovať. Zrážky totiž začnú čiastočne ustávať, informuje iMeteo.sk.

Výstrahy platia pre celé Slovensko

V súvislosti s tvorbou poľadovice vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahy pre celé naše územie. Pre väčšinu územia platí výstraha až 2. stupňa (okresy Poprad, Kežmarok, Levoča, S. N. Ves, Gelnica, Rožňava) a to v čase od polnoci 16. decembra do 14. hodiny.

Pre východné Slovensko, juh západného Slovenska a krajný západ platí výstraha pred poľadovicou do piatka 16. decembra do 10. hodiny.

Cez víkend sa opäť ochladí

Maximálna denná teplota sa dnes bude pohybovať v rozmedzí od 0 °C do +5 °C. V Podunajskej nížine a na Zemplíne môže byť aj teplejšie.

Aby toho nebolo málo, dnes nás potrápi aj vietor. Fúkať bude juhovýchodný až južný vietor s rýchlosťou 3 až 10, na juhozápade v nárazoch okolo 14 m/s, čo je približne (50 km/h).

Popoludní sa vietor na západe územia zmení na severozápadný. Na ostatnom území bude postupne slabnúť. Pozor aj na horách. Vo vysokých polohách sa očakáva prudký až búrlivý vietor, prechodne víchrica.

„Oteplenie, ktoré k nám dnes príde však nebude dlhého trvania. Už zajtra sa k nám v chladnejšom vzduchu rozšíri tlaková níž. Opäť tak budeme musieť počítať s celodennými mrazmi a chladno bude aj v noci, keď teploty poklesnú k –19 °C,“ dodáva iMeteo.

Počasie na víkend

Ochladí sa už v sobotu Pre milovníkov zimného počasia však máme aj dobrú správu. Už v noci z piatka na sobotu by sa malo začať od severozápadu opäť ochladzovať a teploty pôjdu nadol.

Zrážky sa opäť z kvapalných zmenia na snehové a po odmäku nám môže aj v nižších polohách spadnúť niekoľko centimetrov nového snehu.

Zároveň opäť prituhne a na väčšine územia sa očakávajú celodenné mrazy. Na konci týždňa sa aj vyjasní, čo zrazí teploty v dolinách a v kotlinách opäť na hodnoty okolo –20 °C.

sobotu prevažne zamračené a sneženie Teploty –4 až 1 °C. Na západnom Slovensku prevažne zamračené a sneženie. Najnižšie ranné teploty –1 až –4 a najvyššie denné –2 až 1 °C. Na strednom Slovensku prevažne zamračené a sneženie. Najnižšie ranné teploty –2 až –7 a najvyššie denné –4 až 0 °C. Na východnom Slovensku prevažne zamračené a sneženie. Najnižšie ranné teploty –2 až –6 a najvyššie denné –4 až 0 °C.

nedeľu bude prevažne polooblačno. Teploty –4 až 1 °C. Na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –6 až –9 a najvyššie denné –2 až 1 °C. Na strednom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –7 až –12 a najvyššie denné –4 až 0 °C. Na východnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –7 až –11 a najvyššie denné –4 až 0 °C.

Ilustračné foto

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM