Magazín

Pozor na silvestrovský prípitok: Pribúdajú HRANIČNÍ alkoholici, je ľahké ich identifikovať!

Silvester je už takmer za dverami. Ak si ho neviete predstaviť bez veľkého množstva alkoholu, možno máte problém. Zistite, či ste hraničným alkoholikom.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na silvestrovský prípitok: Pribúdajú HRANIČNÍ alkoholici, je ľahké ich identifikovať!
Zdroj: pixabay.com

Silvester sa spája s prípitkom a s tým nemusia mať problém len alkoholici. Počuli ste už o hraničnom alkoholizme? Tento fenomén sa dotýka tých, ktorí majú len krôčik či niekoľko krokov k tejto závislosti. Problémom je to, že často nerozoznajú, kedy by s pitím už mali prestať.

„Veľa ľudí si uvedomuje, že pije veľa, no mnohí nevedia, kde je hranica, pokiaľ ide o problematickú konzumáciu alkoholu,“ poznamenal pre denník The Sun lekár Dave Nichols.

Problém s alkoholom majú aj Slováci: Priemerne vypijú približne 12 litrov čistého alkoholu, čo podľa Európskych novín zaraďuje Slovensko v celosvetovom meradle na deviate miesto v rámci spotreby alkoholu.

5 znakov

Máte pocit, že občas nepoznáte svoju hranicu v pití alkoholu? Tamojší lekár verejnosti odhalil päť príznakov, ktoré môžu vypovedať o tom, že máte s alkoholom dosť veľký problém, ale neviete o tom.

  1. To, že pijete alkohol si akosi priveľmi neuvedomujete, vnímate to ako akýsi štandard.
  2. Alkohol si doprajete v nadmernej miere.
  3. S ľuďmi sa stretávate len vtedy, ak je v blízkosti alkohol.
  4. Nemáte problém si dopriať alkohol každý deň.
  5. Vytáča vás, ak ľudia okolo vás nepijú.

Aj Adele podľahla…

O hraničnom alkoholizme sa nedávno rozpovedala aj speváčka Adele. 16-násobná držiteľka Grammy priznala, že bola „hraničnou alkoholičkou.“ Umelkyňa si bez problémov otvorila fľašu vína ešte predpoludním, no dnes je spokojnou abstinentkou. „Prestala som s pitím asi pred tromi a pol mesiacmi. Vlastne som väčšinu svojich dvadsiatich rokov bola hraničná alkoholička,“ informuje o tom The Guardian.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM