Magazín

Ten istý parfum s inou vôňou: Pre TOTO môže na vás ZAPÁCHAŤ aj najdrahšia voňavka

Prečo ten istý parfum jednému vonia a druhému smrdí? Odpoveď skúsil rozlusknúť expert na vône.

Ilustračný obrázok k článku Ten istý parfum s inou vôňou: Pre TOTO môže na vás ZAPÁCHAŤ aj najdrahšia voňavka
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Dostali ste už pod stromček parfum, ktorý sa rýchlo zmenil na akýsi nevábny puch? Tento jav vysvetlil expert na vône. „Už viac ako 20 rokov postrekujem ľudí vôňou a potom ovoniavam ich pokožku. Všimol som si, že určité typy pleti majú špecifické vlastnosti, pokiaľ ide o vôňu. Musím povedať, že to, žiaľ, nebolo vedecky skúmané. Moje teórie sú len teórie, ale sú prevzaté z osobného pozorovania, ktoré som nazbieral počas mnohých rokov,“ povedal pre Byrdie Michael Donovan.

Hodnota pH pokožky

V čom je teda podľa jeho pozorovania problém? Prečo ten istý parfum môže voňať na dvoch ľuďoch odlišne? „Hodnota pH pokožky sa mierne líši, čo môže zmeniť spôsob, akým extrakt vonia,“ hovorí Michael Donovan.

Ak chcete udržať čo najdlhšie svoje pH pod kontrolou, použite sprchový gél pre citlivú pokožku.

Jedlo a hormóny

Okrem pH pokožky môže za zmenu vône aj to, čo práve konzumujete: „Vôňa môže byť ovplyvnená vašou stravou.“ Problém s vôňou vám môže narobiť napríklad cesnak, pikantné jedlo, koreniny či alkohol. Aj hormóny zohrávajú podľa voňavkára kľúčovú úlohu. Úplne stačí, ak sa viac spotíte. Máte normálny typ pleti? Patríte medzi šťastlivcov, ktorí si pravdepodobne užijú každú vôňu naplno. Pozor však na kolísanie hormónov či stravu.

Čo spôsobuje parfum na mastnej a suchej pleti? A aké parfumy používať najčastejšie? Prečítate na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM