Zo Slovenska

POZOR na to, čím kúrite! Hrozí vám POKUTA až do výšky 5-tisíc eur

Od júla začal na Slovensku platiť nový zákon. Vedeli ste o tom, že v peci či krbe nemôžete spaľovať hocičo?

Ilustračný obrázok k článku POZOR na to, čím kúrite! Hrozí vám POKUTA až do výšky 5-tisíc eur
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

V peci či krbe sa nemôžu spaľovať plastové obaly a iné odpady, ktoré mali skončiť v kontajneri. Podozrenie na spaľovanie odpadu v dome možno nahlásiť priamo obci. Zelená linka envirorezortu o tom informovala na sociálnej sieti.

Udať vás môže aj váš sused!

Zákon o ovzduší, ktorý je účinný od 1. júla, zakazuje spaľovať odpad alebo palivo vyrobené z odpadu v iných zariadeniach, ako sú spaľovne alebo zariadenia na spoluspaľovanie odpadov, vysvetlila linka.

„Podnet týkajúci sa podozrenia z toho, že váš sused spaľuje vo svojom obydlí odpad, sa nahlasuje na obec, ktorá má podľa zákona o ovzduší povinnosť, ak ide o podozrenie na spaľovanie takéhoto odpadu v obydlí určenom na trvalé alebo prechodné bývanie, písomne upozorniť prevádzkovateľa do piatich pracovných dní na to, že takéto podozrenie voči nemu bolo na obec podané,“ uviedli environmentalisti.

V tomto upozornení zároveň obec oznámi, že v prípade opakovaného podnetu vykoná kontrolu na mieste Slovenská inšpekcia životného prostredia alebo ňou poverená osoba. Inšpektori majú podľa Zelenej linky právo vstúpiť do obydlia na kontrolu a odber vzoriek a prevádzkovateľ je povinný to umožniť.

Hrozia vysoké pokuty

O súčinnosť tiež môžu požiadať policajtov. Ak spaľovanie odpadu v peci či krbe preukážu fyzickej osobe, hrozí jej pokuta do výšky 5-tisíc eur. Právnickej osoby môže dostať pokutu do 10-tisíc eur, priblížila linka.

Zároveň poukázala, že znečistený vzduch je na Slovensku príčinou až približne 5-tisíc predčasných úmrtí ročne. Znečistené ovzdušie má výrazne negatívny vplyv na zdravie ľudí a životné prostredie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

🔥Pomaly, ale isto nastáva sezóna, počas ktorej si teplotu v domácnostiach zvyšujeme kúrením. Je však potrebné, najmä, ak...

Posted by Zelená linka on Monday, November 6, 2023
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM