han Zo Slovenska

POZOR, počasie sa na celom Slovensku ZBLÁZNI! Kde všade udrú búrky, lejaky a KRÚPY?

Už dnes sa pripravte na poriadnu zmenu počasia. A to na drvivej väčšine územia Slovenska sa vo štvrtok poobede očakáva výskyt búrok.

Ilustračný obrázok k článku POZOR, počasie sa na celom Slovensku ZBLÁZNI! Kde všade udrú búrky, lejaky a KRÚPY?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu prvého stupňa. Tá platí od 14.00 do 21.00 h až polnoci. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe.

Po celom Slovensku

Búrky sa môžu vyskytnúť v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Nitrianskom, Trnavskom, Prešovskom a Žilinskom kraji.

Búrky majú byť podľa SHMÚ spojené s prudkým lejakom, s krúpami a s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Intenzita sprievodných javov je podľa ústavu v danej ročnej dobe a oblastiach bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

„Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie,“ dodal.

Meteorológovia upozorňujú aj na hmlu v okresoch Stará Ľubovňa, Kežmarok, Poprad, Tvrdošín a Námestovo. Do 9.00 h platí v okresoch výstraha prvého stupňa.

Po teple búrky

Už o niekoľko hodín sa počasie na našom území zmení. „Ešte teraz si užívame pokojné počasie a dnes bude ešte veľmi teplo. Teploty budú stúpať a dnes nás čaká najteplejší deň tohto týždňa. Do našej oblasti totiž vrcholí príliv teplého vzduchu, vďaka ktorému sa maximálne teploty na Slovensku dnes dostanú až na +30 °C,“ píše portál o počasí imeteo.sk.

Zmena príde popoludní, kedy vysoké teploty vystrieda studený front, ktorý prinesie početné búrky. „S dnešnými búrkami na našom území treba počítať už od 14:00. Prvé prehánky a búrky sa budú formovať na západnom Slovensku a na rozhraní západného a stredného Slovenska,“ informuje imeteo.sk.

Do dnešnej 18:00 sa budú búrky vyskytovať predovšetkým nad západným a stredným Slovenskom a po 18:00 sa očakáva príchod búrok aj na východ nášho územia.

Od západu na východ

V priebehu popoludnia by sa mal sformovať výraznejší búrkový systém, ktorý bude postupovať od západu smerom k východu. Tento búrkový systém bude prinášať pomerne výrazné zrážky a vysokú bleskovú aktivitu.

„Na čele búrok treba počítať aj so silným nárazovým vetrom. Búrky by sa postupne mali presunúť cez celé naše územie,“ uviedol portál imeteo.sk.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM