Zo Slovenska

KRITICKÁ situácia v lekárňach: K TÝMTO liekom sa tak skoro nedostanete!

Užívate niektoré lieky dlhodobejšie, tak zbystrite pozornosť! Rovnako sa majú mať na pozore aj rodičia malých detí.

Ilustračný obrázok k článku KRITICKÁ situácia v lekárňach: K TÝMTO liekom sa tak skoro nedostanete!
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

V lekárňach stále chýba viacero liekov.

Aktuálne ide napríklad o niektoré lieky na vysoký krvný tlak, imunoglobulíny, nízkomolekulárne heparíny alebo detské formy liekov proti bolesti či horúčke. Pre TASR to potvrdil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Poukázal, že to nie je špecifikom Slovenska. Problém s dostupnosťou liekov je podľa neho celoeurópsky až celosvetový. Vysvetlil, že príčiny výpadkov liekov sú rôzne.

„Hlavné príčiny sú výrobné a logistické,“ doplnil.

Prečo je to tak?

Výpadky najmä liekov na respiračné ochorenia eviduje najväčšia sieť lekární na Slovensku Dr.Max. Ovplyvňuje to podľa nej celosvetová situácia v logistických zásobovacích reťazcoch či nárast respiračných ochorení na predpandemickú úroveň.

PR manažér siete Peter Sedláček ozrejmil, že výpadky monitorujú a internými opatreniami sa snažia znižovať ich dosah na pacientov.

„Jednou z ciest je aj aktívne využívanie generickej substitúcie, užšia komunikácia s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a pokiaľ máme informáciu od dodávateľa včas, aj zvýšením zásoby konkrétneho lieku,“ priblížil.

Internetová MojaLekáreň.sk zase poukázala na problém s dostupnosťou sirupov a čapíkov proti bolesti a horúčke pre malé deti. Chýbajú podľa nej prevažne liečivé prípravky, ktoré obsahujú látku ibuprofén.

Chýba aj Nurofen

Dodávka sirupu Nurofen pre deti od troch mesiacov sa podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv očakáva v novembri, dodávka sirupu pre deti od šesť rokov zase v najbližších týždňoch. Ústav upozornil, že deťom sa nesmú podávať lieky určené pre dospelých, a to ani po zmenšení dávky.

„Pokiaľ ide o alternatívy, odporúčame poradiť sa s lekárnikom alebo s ošetrujúcim lekárom,“ doplnil.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv označil prerušenie dodávok liekov za komplexný problém. Ozrejmil, že výpadok konkrétneho lieku sa často netýka len Slovenska, ale ide o problém celého regiónu, celej Európskej únie alebo sveta.

Na lieky sa podľa neho vzťahujú určité zákonné obmedzenia a povinnosti pre výrobcov, distribútorov či držiteľov registrácie, ovplyvňujú ich zároveň aj trhové mechanizmy.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM