Zo zahraničia

Pracujete v Česku? Vo firmách chcú testovať DVAKRÁT týždenne aj očkovaných!

Tieto výhody pre očkovaných sa zrejme skončia. Česká vláda chce dať testovať pravidelne všetkých zamestnancov firiem.

Ilustračný obrázok k článku Pracujete v Česku? Vo firmách chcú testovať DVAKRÁT týždenne aj očkovaných!
Zdroj: TASR/DPA

Firmy v Česku by mali od 17. januára dvakrát týždenne testovať na koronavírus všetkých pracovníkov, aj zaočkovaných. Oznámil to v stredu český minister zdravotníctva Vlastimil Válek, uviedli spravodajské portály iDNES.cz a Novinky.cz.

Posilňujúce dávky

Doteraz sa vo firmách testovali iba neočkovaní zamestnanci. Tento návrh musí ešte prerokovať tripartita a zástupcovia zdravotných poisťovní.

Válek ďalej oznámil, že očkovanie posilňujúcou dávkou vakcíny proti koronavírusu bude od 4. januára umožnené všetkým občanom nad 18 rokov. Ľudia nad 30 rokov majú možnosť požiadať o posilňujúcu dávku vakcíny už od 27. decembra. Válek už pred vianočnými sviatkami avizoval, že by mali byť dostupné dáta z Veľkej Británie a Dánska týkajúce sa vplyvu koronavírusového variantu omikron na tých, ktorí nie sú zaočkovaní treťou dávkou.

Mohlo by vás zaujímať

Omikron

Válek predpokladá, že nová pandemická vlna spôsobená nákazlivejším variantom omikron bude v Česku vrcholiť na prelome januára a februára. Podľa modelu testovania, ktorý minister presadzuje, by to znamenalo u každého zamestnanca osem testov v januári a šesť vo februári.

V súčasnej dobe sa musia testovať len zamestnanci, ktorí nemajú dokončené očkovanie alebo za posledný polrok neprekonali ochorenie COVID-19. Testovanie je povinné raz za týždeň. Nové opatrenie by sa podľa Válka nevzťahovalo na zdravotníkov a pracovníkov v sociálnych službách, ktorí sa testujú v inom režime. Firmy by mali mať možnosť z fondu prevencie zdravotných poisťovní čerpať príspevok 60 českých korún (2,4 eura) na test, pripomínajú Novinky.cz.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Viac správ zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM