Zo Slovenska

Pracujúce matky by mohli dostať 12 dní plateného voľna v roku! Platil by to štát

Autori návrhu vychádzali z dát, ktoré ukazujú, že na Slovensku je približne 160-tisíc matiek, ktoré majú 460-tisíc školopovinných de­tí.

Ilustračný obrázok k článku Pracujúce matky by mohli dostať 12 dní plateného voľna v roku! Platil by to štát
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Jeden voľný piatok za mesiac pre matky má byť podľa predsedu mimoparlamentného KDH Milana Majerského účinnou pomocou pre rodiny. Išlo by tak spolu o 12 dní plateného voľna v roku pre pracujúce matky školopovinných detí. Náklady by platil štát.

„Matka, ktorá pracuje, prispieva k zlepšeniu nášho hospodárstva a vychováva dieťa, ktoré je budúcim platiteľom daní,“ argumentovala členka predsedníctva hnutia Martina Holečková.

12 dní voľna

Toto opatrenie by bolo realizované formou zmeny v Zákonníku práce, čo je podľa predsedu konzília KDH Petra Belinského technická záležitosť. „Zamestnávateľa nebude stáť nič a bude hradené štátom uzatvorením dohody medzi zamestnávateľom a sociálnymi partnermi,“ doplnil.

Hnutie vychádzalo z dát, ktoré ukazujú, že na Slovensku je približne 160-tisíc matiek, ktoré majú 460-tisíc školopovinných de­tí.

„Náklady za 12 dní voľna v roku navyše by predstavovali približne 96 miliónov eur ročne. Je to podpora, ktorá sa štátu vráti,“ vyčíslil Belinský.

Návrh KDH v stredu odovzdalo do podateľne ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Milanovi Krajniakovi (Sme rodina). Verí, že si ho osvojí a presadí.

Ilustračné foto

Stalo sa na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM