Rastislav Búgel Zo zahraničia

Praha je zaplavená MILIÓNMI potkanov: Je ich dokonca VIAC než ľudí!

Česko vstupuje do každoročnej vojny proti hlodavcom. Iba v hlavnom meste žije niekoľko miliónov potkanov.

Ilustračný obrázok k článku Praha je zaplavená MILIÓNMI potkanov: Je ich dokonca VIAC než ľudí!
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Obľúbená turistická destinácia zápasí s nepríjemným problémom. Reč je o potkanoch, ktorých v Prahe žije niekoľko miliónov. Informoval o tom portál CNN Prima News.

Vysoké počty

„Potkani sa rozmnožujú neuveriteľne rýchlo. Jeden pár môže mať počas roka až sedemdesiat mláďat, takže aj z malého počtu sa môže stať veľká kolónia. V Prahe ich je dokonca viac než ľudí,“ píše server.

Znie to neuveriteľne, no na jedného Pražana pripadá takmer päť potkanov!

Kde sa nachádzajú?

V Česku práve odštartovala pravidelná deratizácia. Tá síce potkany nedokáže vyhubiť, no ich počty drží na prijateľnej úrovni.

„Sú v miestach, kde sa vyskytuje neporiadok, bezdomovci alebo kde prebieha veľký stavebný ruch,“ povedal hovorca Pražských vodovodov a kanalizácií Tomáš Mrázek.

Krátko po zotmení sa niektoré pražské sídliská premenia doslova na potkaní raj. Okolo smetných nádob tam skôr natrafíte na potkana než na človeka. Môže za to hlavne veľké plytvanie jedlom.

Nástrahy z čokolády a tuku

Mesto bojuje s hlodavcami viac ako trinásť a pol tisícami kilogramov nástrah. „Skladajú sa zo zbytkov čokolády a ďalších dobrôt. Hlavné je, aby tam bol spevnený tuk, aby im to voňalo a nalákalo ich to,“ prezradila pražská deratizátorka Alena Šmejkalová.

Deratizácia v Prahe prebieha od jari do októbra. Každoročne mesto stojí takmer 4 milióny českých korún (necelých 158-tisíc eur).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM