MI Zo Slovenska

PRAVDA o skutočných obetiach Covid-19: Umierame najviac od vojny!

Údaje z registra fyzických osôb priniesli šokujúce zistenie. V minulom roku zomrelo o sedemtisíc ľudí viac ako je priemer za posledných 24 rokov!

Ilustračný obrázok k článku PRAVDA o skutočných obetiach Covid-19: Umierame najviac od vojny!
Zdroj: TASR/AP

Štatistický úrad ešte nemá zverejnené informácie o úmrtnosti na Slovensku za minulý rok. Podobné dáta sa však dajú získať aj z registra fyzických osôb. Od ministerstva vnútra si ich vyžiadal Denník N a priniesol naozaj znepokojivé závery.

Viac ako sa zdá

Oficiálne za minulý rok zomrelo na koronavírus 2 250 ľudí. Ďalších zhruba 500 pacientov skonalo na inú príčinu, ale mali v tele Covid-19. Lenže ukazuje sa, že v skutočnosti bolo obetí pandémie oveľa viac.

„V minulom roku podľa údajov z registra zomrelo 59 615 ľudí. To je o sedemtisíc viac ako 24-ročný priemer,“ uvádza Denník N.

Dodáva, že ak od 7-tisíc nadmerných úmrtí za minulý rok odpočítame oficiálne obete Covid-19, dostaneme sa k vážnemu zisteniu: „Pandémia mohla mať vlani až štyritisíc obetí navyše, o ktorých sme doteraz nevedeli.“

Tieto výpočty ukazujú, že pandémia má ešte oveľa zhubnejší dopad na životy ľudí na Slovensku, ako sme si doteraz mysleli. Ako je to možné?

Skryté obete

Vysvetlenie nadmerného počtu obetí je logické. Mnoho starších ľudí totiž zomrelo na koronavírus doma. Najmä ak už mali dlhodobé zdravotné komplikácie, žili mimo veľkých miest a nikto ich netestoval.

„Ak umrú doma, obhliadne ich lekár. Ten nemusí nariadiť pitvu, a tak sa takéto úmrtie nedostane medzi covidové obete,“ vysvetľuje denník.

Veľkú skupinu skrytých obetí zrejme tvoria aj pacienti, ktorí vôbec Covid-19 nemali, ale vzhľadom na kritickú situáciu v nemocniciach sa nedostali včas alebo vôbec k potrebnej liečbe. Na toto riziko upozorňujú lekári špecialisti už od prvej vlny začiatkom roka.

Závažnosť situácie potvrdzuje aj analytik Michal Lehuta. Vypočítal, že od druhej svetovej vojny na Slovensku nikdy nezomrelo v jednom roku tak veľa ľudí ako v roku 2019.

„Za posledných 101 rokov umrelo na Slovensku viac ľudí ako vlani len v rokoch 1945, 1920 – 1922 a 1926. Vtedy bola aj bežná úmrtnosť oveľa vyššia, ale SR mala aj podstatne nižší počet obyvateľov a mladšiu vekovú štruktúru,“ uviedol M. Lehuta na Facebooku.

Vzhľadom na neustále narastajúci počet obetí koronavírusu je veľká šanca, že situácia na konci tohto roka môže byť ešte horšia.

Ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM