Monika Hanigovská Magazín

Prečo deti ohŕňajú nos nad brokolicou či karfiolom? Tajomstvo ODPORU odhalené!

Vedci položili pred deti a ich rodičov brokolicu a sledovali ich reakcie. Zatiaľ čo rodičia zeleninu bez problémov zjedli, deti z nej nadšené neboli. Prečo?

Ilustračný obrázok k článku Prečo deti ohŕňajú nos nad brokolicou či karfiolom? Tajomstvo ODPORU odhalené!
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Možno ste ako dieťa neznášali niektoré druhy zeleniny a zahryznúť sa do nej vám spôsobovalo priam príšerné muky. Svoje o tom vedia i niektorí rodičia, ktorí nachádzajú po svojich ratolestiach na tanieri nedojedenú brokolicu, karfiol či ružičkový kel.

Mnohí z dospelákov sa doteraz domnievajú, že malí jedáci chcú byť len zaujímaví. Prípadne, že ich nedostatočne motivujú, nevedia chutne variť a takto by sme mohli pokračovať ďalej. Pravda je však úplne iná! Prečo ju teda nechcú zjesť?

Na odpor majú nárok

Podľa výskumu uverejnenom v odbornom časopise Journal of Agricultural abd Food Chemistry, na ktorý sa odvoláva web IFL Science, je nenávisť voči tomuto zelenému pokrmu priam prirodzená. Prečo?

Ide o zeleninu z rodu brassica, teda o čelaď kapustovitých rastlín, z ktorých najčastejšie konzumujeme spomínanú brokolicu, karfiol či napríklad ružičkový kel. A práve tie obsahujú niečo veľmi špecifické.

Čo vzniká v tele po takejto konzumácii? Článok pokračuje na druhej strane.

O tomto ste vedeli?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM