Monika Hanigovská Magazín

Prečo deti ohŕňajú nos nad brokolicou či karfiolom? Tajomstvo ODPORU odhalené!

Vedci položili pred deti a ich rodičov brokolicu a sledovali ich reakcie. Zatiaľ čo rodičia zeleninu bez problémov zjedli, deti z nej nadšené neboli. Prečo?

Ilustračný obrázok k článku Prečo deti ohŕňajú nos nad brokolicou či karfiolom? Tajomstvo ODPORU odhalené!
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Máme odlišné chute

Deťom sa mikrobiómy v ústach menia oveľa výraznejšie ako dospelým. „Táto zelenina je jedinečná v tom, že pri konzumácii sa vytvárajú v tele sírne prchavé látky,“ vysvetľuje IFL Science.

U najmenších môže vyvolať napríklad „zápach v ústach“.

Vedci urobili objav pomocou techniky nazývanej plynová chromatografia – olfaktometria. „To im umožnilo identifikovať hlavné pachové zlúčeniny v surovom a dusenom karfiole a brokolici,“ opisujú v článku, pričom zeleninu položili pred 96 párov testovačov v zložení rodič a dieťa vo veku 6 až 8 rokov.

Deti neboli nadšené

Zeleninu najprv ovoniavali a opisovali jej pach.

Výsledok? Deti si na zelenine vďaka vyšším hladinám prchavých látok nepochutnali. Neboli z nej nadšené, zatiaľ čo u rodičov nič také vedci nespozorovali.

Následne vedci zmiešali vzorky slín od účastníkov so surovým karfiolovým práškom a analyzovali prchavé látky produkované v priebehu času.

Tajomstvo odporu odhalené

„Podľa našich najlepších vedomostí je to prvá štúdia, ktorá sa pokúša zmerať rozdiely v rýchlosti vývoja prchavých látok síry v slinách medzi dospelými a deťmi, a meria potenciálny dopad na obľubu zeleniny,” obhajujú svoju prácu odborníci.

„To poskytuje nové zaujímavé potenciálne vysvetlenie rozdielov u popularity zeleniny brassica, najmä u detí,“ dodali autori, ktorí odhalili tajomstvo odporu voči nej.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

O tomto ste vedeli?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM