Aktualizované MI Zo Slovenska

Prečo Matovič otvára nočné kluby a nie obchody v nedeľu? Dôvody vás zarazia

Slovenský premiér má svojský zmysel pre humor a vie byť aj nekompromisne tvrdý. Neprestáva tým rozdeľovať spoločnosť na tých, ktorí ho milujú a tých, ktorí ho nevedia vystáť.

Ilustračný obrázok k článku Prečo Matovič otvára nočné kluby a nie obchody v nedeľu? Dôvody vás zarazia
Zdroj: TASR

Slovensko sa zhruba od polovice júna zbaví takmer všetkých opatrení, ktoré ľuďom obmedzovali život v súvislosti s koronavírusom. Od stredy sa ruší povinná štátna karanténa, nosenie rúšok na verejnosti a od pondelka budú minulosťou aj obmedzenia na maximálny počet detí v škôlkach a školách. Obchody v nedeľu však štát otvoriť nechce.

Matovičovo priznanie

Keď v utorok na veľkej tlačovke premiér oznamoval otvorenie detských kútikov a nočných klubov, zabehlo mu. Vraj z toho, ako videl radosť v očiach prítomných novinárov. Oznámil aj ďalšie uvoľňovanie opatrení a pri jednom vraj mal aj konflikt záujmov.

“Dostal som sa do konfliktu záujmov pri školách,” vyhlásil Igor Matovič. Verejne sa priznal, že za zrušenie obmedzení pre školákov u neho lobovala jeho dcéra, ktorá sa už nevie dočkať spolužiakov.

Od pondelka 15. júna sa tak rušia obmedzenia na maximálne počty detí v škôlkach a na prvom stupni základných škôl. Starší školáci a stredoškoláci si už tiež môžu chystať školskú tašku na návrat do lavíc 22. júna.

Nedeľný predaj nie

Premiéra novinári grilovali otázkami, aký je dôvod naďalej nechávať obchody v nedeľu zatvorené, keď už sa otvárajú aj nočné kluby, kde sa na seba tlačia desiatky tancujúcich ľudí.

Igor Matovič dal opäť jasne najavo, že v tejto veci nechce ustúpiť. Podľa neho je nedeľa dôležitý sanitárny deň, keď treba celý obchod vydezinfikovať. V tomto stanovisku ho podporila aj epidemiologička Zuzana Krištúfková a hlavný hygienik Ján Mikas.

“Vírusík si lebedí na potravinovom obale a keď tam príde 75-ročná babička, tak môže byť ohrozená,” vyhlásil premiér s vážnou tvárou.

Výhrada vo svedomí pre predavačky

Prečo však obchodníci nemôžu obchod dezinfikovať v inom čase a prečo na to musí byť vyhradená celá nedeľa, už premiér nevysvetlil. Dodal, že keby to bolo na ňom, obchody by v nedeľu už nikdy neotvoril. Zároveň odmietol, aby sa celý problém s nedeľným predajom riešil na dobrovoľnej báze.

“Výhrada vo svedomí je potemkinova dedina. Majiteľ predajne by takú predavačku vyhodil. Tváriť sa, že to je riešenie, znamená robiť z predavačiek hlupákov,” vyhlásil Igor Matovič.

Napriek tomu rešpektuje koaličnú dohodu v tejto veci a keď sa nedohodnú všetci štyria koaliční partneri, tak obchody otvoria, hoci ho to mrzí. SaS, Za ľudí i Sme rodina sa prikláňajú skôr k zavedeniu výhrady vo svedomí pre predavačky.

Nemáme iné problémy?

Zákaz nedeľného predaja ide podľa koaličnej strany SaS proti zdravému rozumu, ohrozuje zamestnanosť a nie je založený na dátach, ale na ideológii.

Uviedli to predstavitelia strany v utorok na tlačovej konferencii. Poslanci parlamentu majú na stole opozičný návrh ĽSNS, ktorá chce zakázať nedeľný predaj.

„V čase, keď podnikatelia a zamestnanci potrebujú záchranné koleso, im ho tento návrh môže prepichnúť. Opozícia sa len tvári, že ide o ochranu rodiny,“ vyhlásila poslankyňa SaS Jarmila Halgašová.

Vyčíslila, že vlani na Slovensku pracovalo vyše 2,5 milióna ľudí, z nich v nedeľu pracuje približne 365-tisíc, v maloobchode z nich pracuje 47 400 zamestnan­cov.

„Nedeľný predaj neznamená, že ľudia pracujú každú nedeľu. Väčšina zamestnancov pracuje totiž len jednu nedeľu v mesiaci a 20 %, ktorí by mali pracovať, v nedeľu vôbec nepracujú. Ide o samoživiteľov, slobodné matky. Z celkového počtu zamestnancov na Slovensku pracuje v nedeľu len 2,3 % v maloobchode, a to len jedenkrát do mesiaca,“ upozornila Halgašová. Podľa nej je otázne, prečo sa zákaz má vzťahovať na takú malú skupinu pracujúcich.

„Pri niektorých povolaniach, ako sú zdravotníci, obsluha nevypínateľných zdrojov, je práca v nedeľu úplne samozrejmá,“ podotkla Halgašová.

Strana SaS zároveň upozornila, že v koaličnej zmluve sa píše, že vládne strany nehlasujú za opozičné návrhy. „Iný spôsob hlasovania k tomuto návrhu zákona nebol predmetom rokovania koaličnej rady. Takže pevne verím, že poslanci koalície si ctia koaličnú zmluvu a za tento opozičný návrh nezahlasujú,“ podotkla poslankyňa strany Anna Zemanová.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM