Aktualizované Zo Slovenska

Pred Prezidentským palácom protestujú STOVKY ľudí: Rúška dole, hlavy hore, skandujú

Protestujúci odmietajú novelu, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz.

Zdroj: TASR/Martina Kriková

Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestuje od štvrtka rána niekoľko stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam i vláde. Verejné zhromaždenie má zatiaľ pokojný priebeh. Na mieste sú aj desiatky policajtov.

Aktualizované 11:57 Dav, ktorý od štvrtka rána protestuje proti pandemickým opatreniam a vláde, sa pohol z Hodžovho námestia v Bratislave a zablokoval cestu. Na mieste začínajú vznikať kolóny, keďže pri Hodžovom námestí sa nachádza dôležitá spojnica ciest.

Rozsiahle kolóny začínajú vznikať na Staromestskej, Suchom mýte i v ďalších uliciach v okolí Hodžovho námestia. Dopravný podnik Bratislava informuje o obmedzení MHD. Prerušená je doprava liniek 83, 84, 93, 147, 203, 207 a 212.

Proti opatreniam

Protestujúci uviedli, že vyhlásili generálny štrajk, bojujú proti obmedzovaniu práv a proti genocíde národa. Kritizujú prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, členov vlády i parlamentu. Negatívne sa vyjadrujú na adresu médií a novinárov.

Demonštrujú proti pandemickým opatreniam, odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19 i testovanie na ochorenie. Pandémiu označili za podvod.

„Rúška dole, hlavy hore,“ ozývalo sa opakovane z námestia v centre Bratislavy. Niektorí demonštranti držia v rukách štátne vlajky či transparenty s nápismi „vakcína je vražda“ či „apartheid“. Odmietajú novelu, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz.

Na mieste desiatky policajtov

Protest má podľa polície zatiaľ pokojný priebeh. Situáciu naďalej monitoruje, uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

„V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku,“ uviedol hovorca.

Bezpečnostnú situáciu polícia priebežne vyhodnocuje s dôrazom na ochranu života, zdravia a majetku občanov. Na mieste protestu sú desiatky policajtov. Polícia deklaruje, že prijala adekvátne opatrenia.

Pre protest je z bezpečnostných dôvodov uzatvorená vo štvrtok a v piatok (30. 7.) Grassalkovichova (Prezidentská) záhrada v centre Bratislavy. Protest stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam a vláde bol od piatka (23. 7.) aj pred Národnou radou SR.

Prečítajte si aj

Protest pred Prezidentským palácom v Bratislave
4
Galéria
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM