Zo zahraničia

Francúzi PRITVRDILI: Do reštaurácie či vlaku sa ľudia dostanú LEN s covid pasom

Zákon týkajúci sa zavedenia covidových pasov vyvolal v krajine masové protesty.

Ilustračný obrázok k článku Francúzi PRITVRDILI: Do reštaurácie či vlaku sa ľudia dostanú LEN s covid pasom
Zdroj: TASR/AP

Vo Francúzsku budú od 9. augusta očkovacie preukazy povinné pri vstupe do reštaurácií, kaviarní, cestovaní v medzimestských vlakoch či v leteckej doprave. Uviedol to v stredu hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal, informuje agentúra AFP.

Nový zákon

Koronavírusový pas je vo Francúzsku od 21. júla povinný pre návštevníkov múzeí, kín a kultúrnych centier s kapacitou nad 50 osôb.

Nový zákon prijatý cez víkend oboma komorami parlamentu zároveň všetkým zdravotníckym pracovníkom nariaďuje povinné očkovanie. Obyvatelia krajiny takýto preukaz získajú, keď predložia doklad o úplnej zaočkovanosti schválenými vakcínami alebo prekonaní nákazy koronavírusom či negatívny výsledok testu.

Šírenie delty

Attal poznamenal, že stúpajúci počet prípadov nákazy – v priemere 19-tisíc prípadov denne – znamená, že situácia „sa naďalej zhoršuje a je znepokojujúca“. Vplýva na to najmä šírenie variantu delta, dodal.

Zdôraznil tiež, že v počiatočnej fáze od 9. augusta sa bude uplatňovať určitá miera tolerancie. Minister dopravy Jean-Baptiste Djebbari doplnil, že cieľom je dosiahnuť „dobrú úroveň kontroly bez toho, aby sa cestujúcim strpčoval život“.

Masové protesty

Zákon týkajúci sa zavedenia covidových pasov vyvolal v krajine masové protesty. Prezident Emmanuel Macron cez víkend uviedol, že odmietanie očkovania sa rovná „nezodpovednosti a egoizmu“.

Obe dávky vakcíny proti covidu dostalo vo Francúzsku už 50 percent dospelej populácie. V stredu tamojšie zdravotnícke úrady schválili podávanie vakcíny od firmy Moderna pre deti vo veku 12 – 17 rokov.

Už v polovici júna povolili očkovanie tejto vekovej skupiny vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech. Minister školstva Jean-Michel Blanquer avizoval, že v školách bude zriadených 6-tisíc – 7-tisíc očkovacích centier.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM