Monika Hanigovská Lifestyle

Prekonali ste koronu? Český lekár odporúča na posilnenie zdravia TÚTO činnosť!

Lekári si začínajú všímať tých, ktorí po korone nedokážu získať svoje zdravie späť. Dobrou správou je, že pomôcť nám môže jednoduchá činnosť.

Ilustračný obrázok k článku Prekonali ste koronu? Český lekár odporúča na posilnenie zdravia TÚTO činnosť!
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Niektorí vyliečení pacienti to po náročnej liečbe ochorenia COVID-19 nemajú vôbec vyhraté. Na Slovensku, ale napríklad aj v Čechách, začínajú pribúdať ľudia s postcovidovým syndrómom.

Depresie, panické ataky i úzkosť

„Niektorí pacienti s postcovidovým syndrómom neprežijú, iní budú mať trvalé následky,“ vyjadril sa prednosta Pneumologickej kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové Vladimír Koblížek pre CNN Prima NEWS.

Odborník si ďalej všíma, že sa u takýchto pacientov prejavujú depresie, panické ataky ale i úzkosť. Lekár však vidí nádej v jednej konkrétnej činnosti, ktorá by mohla zmierniť následky postcovidového syndrómu.

Vladimír Koblížek patrí pritom k najpovolanejším. Pracuje na mieste, kde vzniklo vôbec jedno z prvých centier starostlivosti o pacientov s postcovidovým syndrómom v Českej republike. Lekár tak na vlastné oči vidí, čo dokáže ochorenie po jeho prekonaní. Zatiaľ vyšetrili približne 400 pacientov a ďalší čakajú v poradovníku.

Pacienti v troch skupinách

„Prví prekonali covid ambulantne, čiže mali miernu formu postihnutia, a po niekoľkých týždňoch im stále ešte nie je dobre, alebo sa naopak ich ťažkosti zväčšujú, aj keď spočiatku boli malé.“

Lekár zároveň poukazuje aj na ďalšie skupiny pacientov s týmto syndrómom. Zastavuje sa pri skupine ľudí, ktorí skončili pre covid v nemocnici. Tí získavajú svoje zdravie postupne.

Ako informuje CNN Prima NEWS, je však medzi nami aj malá skupina ľudí, ktorí kvôli ťažkému priebehu choroby skončili na ventilátore a niekoľko ďalších týždňov ležali na JIS na vysokoprietokovom kyslíku. Nie sú však schopní ani si dôjsť na záchod a majú ťažko postihnuté pľúca.

Táto činnosť môže pomôcť

Lekár zdôraznil, že po prekonaní korony je potrebné chodiť. Chôdza je podľa jeho slov oveľa náročnejšia na dýchanie i činnosť srdca a ciev ako napríklad jazda na bicykli alebo lyžovanie. „Keď človek chodí, hýbe sa mu trup, horné aj dolné končatiny, musí správne dýchať. Je to veľmi zaťažujúce a zároveň to perfektne pomáha v rehabilitácii.“

„Každý človek po covide, ak môže, nech chodí. Nech si napríklad stanoví, že každý týždeň prejde viac krokov než ten predchádzajúci. Pravidelná chôdza nás zachráni z mnohých rôznych chorôb a myslím, že veľmi pomôže aj po covide,“ odporučil Koblížek.

FOTO: ilustračné

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM