Monika Hanigovská Lifestyle

Vedci bijú na poplach: Prekonaná korona môže naštartovať vážne choroby

Pacienti, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 si všímajú veľmi nebezpečný jav. Nedokážu získať svoje zdravie späť! Podľa slov odborníkov je problém oveľa vážnejší.

Ilustračný obrázok k článku Vedci bijú na poplach: Prekonaná korona môže naštartovať vážne choroby
Zdroj: pixabay.com

Zatiaľ čo svet bojuje s koronou, niektorí vyliečení pacienti stále pociťujú na sebe pretrvávajúce ťažkosti. Nejde pritom o ojedinelý úkaz. Tento problém si začínajú všímať aj doktori. Tí poukazujú na to, že takýchto prípadov je stále viac.

Po korone má zlý spánok a pamäť

50-ročnú účtovníčku Helenu prácu bavila. Mala "hlavu na čísla“ a problém s nimi nemala. Všetko však zmenilo ochorenie menom covid.

„Prešla som ním krátko po Vianociach. Okrem úpornej bolesti hlavy a únavy som zrazu stratila energiu. Zle spím, v práci mám problém zapamätať si čísla: pre účtovníčku katastrofa. A knihu som od tej doby do ruky nezobrala,“ rozpovedala sa pre český portál Lidovky.cz.

Podľa českého portálu to nie je jediný prípad. Lekári si všímajú, že pribúda stále viac pacientov, ktorí po prekonaní ochorenia COVID-19 pociťujú problémy s pamäťou: „Zatiaľ vieme málo, ale zdá sa, že u mnohých pacientov sú prítomné poruchy pamäti. Nie je celkom jasné, či je to v dôsledku únavového syndrómu, úzkosti a depresie, alebo priamym vplyvom vírusu na pamäť. Všetky varianty sú možné,“ informoval o tom neurológ Jakub Hort z Neurologické­kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Podľa slov neurológa, nemožno vylúčiť ani dlhotrvajúce alebo dlhodobé postihnutia, no prognózy môžu byť ešte oveľa desivejšie.

„Predpokladá sa, že môže urýchliť niektoré zmeny, ktoré sú podkladom vzniku napríklad Alzheimerovej choroby. Teoreticky možno očakávať v nasledujúcich rokoch nárast prípadov demencie."

Porovnáva očkovanie proti chrípke

Korona tak môže podľa slov expertov odštartovať demenciu, Alzheimerovu alebo Parkinsonovu chorobu: „Predpokladá sa, že môže urýchliť niektoré zmeny, ktoré sú podkladom vzniku napríklad Alzheimerovej choroby. Teoreticky možno očakávať nárast prípadov demencie v nasledujúcich rokoch,“ načrtol scenár pre Lidovky.cz Ondřej Strýček, vedúci lekár I. neurologickej kliniky FN u sv. Anny v Brne.

Neurológ Jakub Hort však vidí akési svetlo na konci tunela. Čo by podľa neho mohlo pomôcť? Všíma si očkovanie a doterajšie účinky na ľudský organizmus.

„Sú dôkazy, že očkovanie proti chrípke a pneumokokovej meningitíde môže naopak nástup Alzheimera oddialiť. Očkovanie proti covidu by tak isto mohlo pôsobiť. Je to stimulácia menej výkonného imunitného systému starších ľudí,“ myslí si odborník.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM