TOS Lifestyle

Prekonaný dlhý COVID? Magnetická rezonancia odhalila častejší výskyt ABNORMALÍT v orgánoch!

Podľa novej štúdie je u ľudí, ktorí mali dlhý covid, násobne vyššia pravdepodobnosť výskytu abnormalít v orgánoch ako pľúca, mozog a obličky.

Ilustračný obrázok k článku Prekonaný dlhý COVID? Magnetická rezonancia odhalila častejší výskyt ABNORMALÍT v orgánoch!
Zdroj: Pixabay.com

Nová britská štúdia, ktorá bol uverejnená v odbornom časopise Lancet Respiratory Medicine, zanalyzovala 259 pacientov, ktorí trpeli dlhým covidom a kvôli závažnosti svojho stavu museli byť hospitalizovaní.

Po piatich mesiacoch od prepustenia podstúpili títo pacienti magnetickú rezonanciu ich hlavných orgánov a zistilo sa, že v porovnaní so skupinou 52 ľudí, ktorí nikdy nemali Covid-19, sú významné rozdiely.

Článok pokračuje pod videom.

Zdroj: Dnes24.sk

Významné faktory

Najväčší rozdiel bol v pľúcach, pri ktorých magnetická rezonancia odhalila u ľudí po dlhom covide celkovo 14-násobne väčšie množstvo abnormalít. Trikrát častejšie boli u nich abnormality v mozgu a dvakrát v obličkách.

Podľa lekárky Betty Raman z Oxfordskej univerzity a jednej z hlavných autoriek tejto štúdie, sa tiež zistilo, že vek pacienta, vážnosť jeho stavu počas covidu a aj to, či mal súčasne ďalšie ochorenia, boli významnými faktormi v otázke následného poškodenia spomínaných orgánov.

Tieto orgány bez rozdielov

Podstatné rozdiely medzi týmito dvomi skupinami čo sa týka orgánov srdce a pečeň zaznamenané neboli.

Štúdia je súčasťou širšieho výskumu zaoberajúceho sa dlhodobým vplyvom covidu na ľudí, ktorí boli kvôli tejto chorobe hospitalizovaní.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM