TOS Lifestyle

Ako na zdravé ČREVÁ? Pomôcť by vám mohla TÁTO potravina, Slováci ju milujú!

Dobré fungovanie čriev je kľúčové pre naše celkové zdravie. Nová štúdia naznačuje, že konzumácia tejto potraviny môže mať pozitívny vplyv na náš črevný mikrobióm.

Zdroj: Dnes24.sk

Pre všetkých, ktorí majú radi jedlá ako paradajková omáčka, paradajkový šalát či paradajková polievka, máme dobrú správu. Podľa vedcov z Ohio State University môže byť vaša obľúbená zelenina veľkým prínosom pre zdravie vašich čriev. Ich štúdia ukázala, že konzumácia paradajok už počas dvoch týždňov môže zvýšiť diverzitu mikrobiómu, čo je veľmi prospešné.

20 prasiat

Na výskum využili vedci 20 prasiatok, pretože ich gastrointestinálny trakt je podobnejší ľudskému tráviacemu systému ako napríklad v prípade myší. Polovica z nich dostávala bežnú stravu, druhá bohatú na paradajky. Obidve skupiny však mali zachovanú rovnakú úroveň príjmu bielkovín, tukov, vlákniny či kalórií.

Výsledky už po dvoch týždňoch ukázali zmeny v črevnom mikrobióme zvierat, ktoré boli kŕmené stravou bohatou na paradajky. A to pozitívne. Po prvé, zvýšila sa rozmanitosť mikróbov v ich čreve a po druhé, zmenili črevné baktérie smerom k priaznivejšiemu profilu.

Už po dvoch týždňoch konzumácie paradajok sa tak zdravie čriev v danej skupine prasiat výrazne zlepšilo.

Aj u ľudí?

Toto bola štúdia na ošípaných, výskum na ľuďoch by mal poskytnúť ďalšie informácie o vplyve paradajok na zdravie čriev. Určite stojí za to zistiť, či môže mať paradajky rovnaký vplyv aj na človeka.

Výskum na ľuďoch umožní lepšie pochopiť mechanizmy a komplexnú interakciu medzi konzumáciou paradajok a zložením mikróbov v črevách.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM