Správy

Preliezačky nebudú musieť prejsť certifikáciou: Parlament nestihol schváliť zákon

Šmýkačky, hojdačky či iné zariadenia na detských ihriskách postavených po prvom apríli nebudú musieť prejsť certifikáciou. Je preto možné, že hra na novom ihrisku prinesie viac úrazov.

Ilustračný obrázok k článku Preliezačky nebudú musieť prejsť certifikáciou: Parlament nestihol schváliť zákon
10
Galéria
Zdroj: TASR

Parlament totiž nestihol schváliť zákon tak, aby nahradil súčasné nariadenie vlády. Upozornila na to inšpektorka TÜV SÜD Slovakia Daniela Hudecová.

„Úrazy na ihriskách sa vyskytovali aj pri povinnostiach platných do apríla 2019, no myslím si, že takto sa úrazovosť detí pri hre na ihriskách zvýši,“ povedala Hudecová. Pritom dodala, že práve pri certifikácii inšpektori často nachádzajú veľké nedostatky.

Ako ďalej priblížila, zariadenia na detských ihriskách majú veľakrát konštrukčné nedostatky, akými sú napríklad nízke zábrany proti pádu, zábrany s vodorovnými alebo šikmými priečkami, nevyhovujúce uhly rámp, strmé hracie a prístupové prvky, nedostatočné zabezpečenie proti pádu, otvory, do ktorých môžu deti uviaznuť alebo si zakliesniť prsty. Ak chýba alebo je nevyhovujúca zábrana tam, kde má byť, je ohrozený život dieťaťa pri páde.

Hudecová tiež upozornila na to, že aj správne navrhnuté šmýkačky či hojdačky môžu byť problematické. Najčastejšie je to z dôvodu nesprávnej inštalácie, prípadne, ak nie je dostatočná povrchová úprava zariadenia či zle opracované drevo s ostrými hranami, prípadne ostré skrutky alebo nevyhovujúci povrch tlmiaci náraz okolo zariadení.

„Ak je konštrukcia nedostatočne uchytená a nestabilná, taktiež sa môže stať, že pri používaní sa konštrukcia vylomí z podložia a môže dieťa zabiť,“ upozornila. Problémy môže spôsobovať aj nesprávne rozmiestnenie zariadení. Pri používaní sa deti navzájom ohrozujú tak, že napríklad tie, ktoré sa hojdajú, môžu ohroziť deti vybiehajúce zo šmýkačiek. Hudecová tiež poukázala na to, že vďaka navrhovanému zákonu kontrolou nebudú musieť prejsť dočasné ihriská, napríklad na jarmokoch. Zvyčajne ide o rôzne nafukovacie hrady či trampolíny.

V súčasnosti by mali ihriská prechádzať kontrolami. Naozaj poctivých majiteľov je dnes podľa inšpektorky len okolo 30 percent. Po schválení zákona by mala stúpnuť povinnosť kontrol odborníkov až na 95 percent ihrísk.

Zákon na riešenie tejto situácie má pod taktovkou Ministerstvo hospodárstva SR. Na svojej webstránke však hovorí o termíne jeho platnosti až v druhom polroku 2020.

Foto: ilustračné

Detské ihriská
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM