Zo Slovenska

Prelomová správa pre transrodových ľudí: Pre zmenu POHLAVIA už nebudú nútení ku kastrácii

Doteraz platila pri zmene pohlavia podmienka chirurgického odstránenia pohlavných orgánov. Po novom existuje už aj iná možnosť.

Ilustračný obrázok k článku Prelomová správa pre transrodových ľudí: Pre zmenu POHLAVIA už nebudú nútení ku kastrácii
Zdroj: unsplash.com / CC0 1.0

Nové usmernenie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR prináša viacero zmien, ktoré podľa iniciatívy Inakosť zjednodušia proces zmeny pohlavia pre transrodových ľudí. Poukázala, že sa ním okrem iného ruší prax nútených kastrácií. Iniciatíva to uviedla na svojom webe.

Koniec nútenej kastrácii

Doteraz podľa iniciatívy platila pri zmene pohlavia podmienka chirurgického odstránenia pohlavných orgánov. „Slovensko bolo až doteraz jednou z posledných európskych krajín, ktoré vyžadovali od transrodových ľudí pri právnej zmene pohlavia (a teda zmene ich mena a rodného čísla) podstúpenie kastračného zákroku (odstránenie reprodukčných orgánov),“ priblížila iniciatíva.

Po novom existuje možnosť voľby medzi chirurgickými zákrokmi a hormonálnou liečbou v kombinácii s testom života v preferovanom rode v trvaní najmenej jedného roka.

„Hormonálna liečba najmenej jeden rok sa nevyžaduje, ak je u osoby s transsexualizmom kontraindikovaná,“ spresňuje dokument.

Príprava nových odborníkov

Okrem toho usmernenie špecifikuje zdravotníckych pracovníkov kompetentných vykonávať diagnostiku a liečbu, ako aj vydať lekársky posudok o zmene pohlavia osobe s transsexualizmom, ktorý sa vyžaduje k zmene mena a priezviska a zmene rodného čísla. „Umožní to prípravu nových odborníkov a odborníčok, čím sa zvýši dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre transrodových ľudí,“ konštatuje iniciatíva.

Z usmernenia vyplýva, že na diagnostickej fáze sa môžu podieľať najmä zdravotnícki pracovníci odboru sexuológ alebo psychiater, ale napríklad aj klinický psychológ, genetik, endokrinológ či urológ alebo gynekológ. Počas liečebnej fázy sa na poskytovaní starostlivosti môže podieľať tiež otorinolaryngológ či chirurg.

Lekársky posudok o zmene pohlavia vydáva osobe s diagnostikovaným transsexualizmom ošetrujúci lekár sexuológ alebo psychiater najmenej s päťročnou praxou v špecializačnom odbore, ak sú splnené potrebné podmienky.

Zmena pohlavia

„Keďže súčasná právna úprava SR nerieši otázku tranzície pohlavia a najnovšia judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) poskytuje členským štátom EU širokú mieru voľnej úvahy stanovenia požiadaviek pri tranzícii vo svojich vnútroštátnych predpisoch (napríklad o stanovenie medicínskych postupov na preukázanie existencie poruchy rodovej identity, určovanie podmienok prístupu k právnej zmene pohlavia), MZ SR v spolupráci s odbornou spoločnosťou vypracovalo pre psychiatrov a sexuológov odborné usmernenie,“ ozrejmila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Dodala, že ide o administratívny podklad pre všeobecný rámec postupu lekára pred potvrdením lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby.

Odborné usmernenie nadobudlo účinnosť dňom jeho uverejnenia vo vestníku Ministerstva zdravotníctva SR, teda 6. apríla, a stráca účinnosť 4. apríla 2024.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM