Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia Magazín

Google Play sťahuje kontroverznú aplikáciu: Vraj dokáže "vyliečiť" homosexuálov

Zatiaľ čo mnohé vlády tento typ terapie zakazujú, v jednej krajine úrady vyvinuli aplikáciu, ktorá má z gejov spraviť heterosexuálov.

Ilustračný obrázok k článku Google Play sťahuje kontroverznú aplikáciu: Vraj dokáže "vyliečiť" homosexuálov
Zdroj: pixabay.com

Z obchodu Google Play zmizla malajzijská aplikácia s názvom Hijrah Diri – Homoseksualiti, ktorá sľubovala homosexuálom schopnosť „vrátiť sa prírode“. Google ju odstránil, pretože porušovala pravidlá platformy. Informuje o tom The Guardian.

Gej, ktorý sa „vyliečil“

Google vo svojom stanovisku upresnil, že na jeho platforme nemajú miesto aplikácie, ktoré sa snažia „oklamať používateľov alebo umožňujú nečestné správanie.“

Aplikácia vyšla ešte v roku 2016 a za jej vznikom stojí priamo malajzijská vláda. Väčšiu pozornosť si aplikácia získala neskôr, keď ju úrady v Malajzii propagovali na Twitteri.

Vláda uvádzala, že aplikácia umožní ľuďom z LGBTI komunity vrátiť sa do stavu prirodzenosti a čistoty. Obsahovať mala napríklad aj e-knihu o skúsenostiach geja, ktorému sa počas ramadánu podarilo „vyliečiť sa“ z homosexuality.

Nebezpečná konverzná terapia

Varovný prst pred podobnými metódami dvíhajú aj odborníci. Rachel Chhoa-Howard z Amnesty International v Malajzii vyhlásila takýto materiál nebezpečný a nenávistný.

„Konverzná terapia je hlboko diskriminačná a škodlivá a môže mať ničivé následky. V mnohých krajinách je kriminalizovaná. Vyzývame malajzijské úrady, aby okamžite upustili od používania týchto metód a namiesto toho zabezpečili rešpektovanie a ochranu práv LGBTI v krajine,“ cituje ju web.

Takzvané konverzné terapie sa opierajú o hypotézu, že človek môže svoju sexuálnu orientáciu zmeniť. Toto tvrdenie však mnohé lekárske asociácie vyvracajú. Minulý rok tento typ terapie napríklad úplne zakázala Kanada, tento rok sa k zákazu pridal aj Izrael.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM