ts Technológie Zo zahraničia

Prelomový vynález: Česi prišli s technológiou, ktorá dokáže premeniť plast na olej

V dobe plastovej poteší každý nápad, ktorý našu planétu odbremení od ton odpadu v riekach, moriach aj lesoch.

Ilustračný obrázok k článku Prelomový vynález: Česi prišli s technológiou, ktorá dokáže premeniť plast na olej
Zdroj: TASR

Plasty sú jedným z najťažšie recyklovateľných materiálov a našu planétu zaťažujú najviac. Pomôcť riešiť tento problém by mohla nová recyklačná technológia, s ktorou prišla česká firma v spolupráci s vedeckými pracovníkmi.

Užitočný vynález

Česi vyvinuli novú technológiu, ktorá dokáže použité plasty premeniť na olej. Z neho je potom možné vyrobiť ďalšie plasty, či dokonca pohonné hmoty. Informuje o tom Česká televize ČT24.

Prístroj vie spracovať až tonu plastového odpadu denne, z ktorého môže vzniknúť až tisíc litrov oleja.

Recyklačná jednotka Optimus dokáže spracovať väčšinu plastov, napríklad tégliky od jogurtov, polystyrénové obaly na jedlo či igelitové sáčky. S PVC a PET fľašami si zatiaľ poradiť nevie.

„V odparovacích nádobách dochádza k tomu, že skvapalnený plast sa odparuje a v chladičoch zhruba pri teplote 100 stupňov skondenzuje a vyteká olej, ktorý je určený na ďalšie využitie,“ popísal proces konateľ spoločnosti Plastoil Europe Petr Kalianko pre ČT24. Ide pritom o rovnaký produkt, aký vzniká z ropy. To znamená, že môže skončiť v podobe benzínu alebo nafty.

Nová technológia nájde využitie všade tam, kde je snaha zmeniť plastový odpad v niečo užitočné. S unikátnym strojom chce spoločnosť vyraziť na trh ešte tento rok.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM