Správy Technológie

Vedci objavili baktériu, ktorá si "pochutnáva" na ťažko recyklovateľnom druhu plastu

Vedci objavili baktériu, ktorá sa živí toxickým plastom.

Ilustračný obrázok k článku Vedci objavili baktériu, ktorá si "pochutnáva" na ťažko recyklovateľnom druhu plastu
Zdroj: TASR

Baktéria je schopná plast rozložiť a využiť ho na získanie energie na svoje fungovanie. Napísal o tom britský denník The Guardian.

Nový druh baktérie objavili vedci na skládke plastov. Ide o prvý známy druh schopný rozložiť polyuretán, ktorý sa používa pri výrobe tenisiek, plienok, kuchynských špongií či penovej izolácie. Polyuretán sa väčšinou vyhadzuje na skládku, pretože proces recyklácie je mimoriadne náročný.

Pri rozklade polyuretán vypúšťa toxické a karcinogénne chemikálie, ktoré väčšinu baktérií zabijú. Nová baktéria je však schopná prežiť.

Podľa vedcov patrí do rodiny baktérií Pseudomonadaceae, ktoré sú schopné prežiť v náročných podmienkach. Polyuretán vie nielen rozložiť, ale ho aj využiť ako zdroje uhlíka, dusíka a energie.

Vedci upozorňujú, že prv než ju bude možné využiť pri recyklácii, je potrebný ďalší výskum. A ten môže trvať až desať rokov.

„Tieto zistenia predstavujú dôležitý krok pri recyklácií polyuretánových produktov,“ povedal Hermann Heipieper z Helmholtzovho centra pre environmentálny výskum v Lipsku, člen výskumného tímu, ktorý baktériu objavil.

Heipieper zdôraznil, že kým bude možné baktériu využívať vo veľkom, je potrebné znížiť využívanie plastov.

Od 50. rokov minulého storočia ľudia vyrobili a spotrebovali viac než osem miliárd ton plastov, ktoré znečisťujú zem a oceány. Vedci tvrdia, že hrozí „permanentná kontaminácia prírodného prostredia“.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM