Zo Slovenska

Slovensko hľadá možnosti k výrobe vakcíny: Matovič nevylúčil ruskú Sputnik V

Premiér Igor Matovič (OĽANO) absolvoval ďalšie rokovanie o výrobe vakcín na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko hľadá možnosti k výrobe vakcíny: Matovič nevylúčil ruskú Sputnik V
Zdroj: TASR/AP

Igor Matovič označil rokovanie o výrobe vakcíny na Slovensku za „zaujímavé“. „Teší ma záujem svetových výrobcov, ale na finálny úspech sa budú musieť pochlapiť teraz slovenskí dodávatelia,“ uviedol.

Predseda vlády ešte počas víkendu naznačil, že na Slovensku by sa mohla vyrábať vakcína proti novému koronavírusu. Nevylúčil, že by mohlo ísť o ruskú vakcínu Sputnik V.

Nebude len naša

Slovensko má podľa Matoviča rokovať aj o výrobe vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna. Povedal, že aj keby očkovaciu látku malo Slovensko vyrábať, nenechá si ju len pre seba a bude ju dodávať rovnomerne pre celú Európsku úniu.

Na otázky TASR k téme výroby vakcín na Slovensku Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR reagovalo, že štát má eminentný záujem na tom, aby sa na Slovensku vyrábali vakcíny.

„Šancou pre Slovensko by mohla byť dohoda so spoločnosťami, ktoré už vakcíny vyrábajú. V štádiu rokovaní sú viaceré možnosti,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Dodala, že vzhľadom na to, že vec je v štádiu rokovaní, informovať bude MZ SR komplexne v nadväznosti na záver rokovaní.

Maďarsko ju preverilo

Maďarské Centrum národného zdravia (NNK) ukončilo preverovanie ruskej vakcíny Sputnik V proti novému druhu koronavírusu a vydalo povolenie na jeho použitie v Maďarsku.

Informoval o tom na Facebooku v nedeľu šéf rezortu ľudských zdrojov Miklós Kásler, podľa ktorého centrum konštatovalo, že ruská vakcína je bezpečná a účinná.

Kásler konštatoval, že po vakcínach spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca možno realizovať masové očkovanie maďarského obyvateľstva už aj štvrtou očkovacou látkou.

Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V by sa v Maďarsku mohlo začať už na budúci týždeň, vyhlásil v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM