Krimi Technológie

Premiér tvrdí, že pri kybernetickom útoku nedošlo k úniku utajovaných skutočností

Útočníci, ktorí sú za kybernetickým útokom na ministerstvo zahraničných vecí, sa nedostali k utajovaným skutočnostiam. Na Hodine otázok v Národnej rade (NR) SR to povedal vicepremiér a minister financií Peter Kažimír, ktorý odpovedal za premiéra Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).

Ilustračný obrázok k článku Premiér tvrdí, že pri kybernetickom útoku nedošlo k úniku utajovaných skutočností
Zdroj: pixabay

„Citlivé informácie sú prenášané lepšie chránenými kanálmi. Informačné systémy ministerstva zahraničných vecí neboli znefunkčnené,“ doplnil s tým, že sa preveruje, aké informácie mohli útočníci získať.

Zároveň sa podľa vicepremiéra zavádza séria bezpečnostných opatrení na zabránenie podobným aktivitám. „Budovanie infraštruktúry v oblasti kybernetickej bezpečnosti bude jedna z priorít výdavkov vlády, pretože ide o oblasť, ktorú nesmieme podceniť,“ zdôraznil. Podobné útoky sú podľa jeho slov problémom, ktorý sa objavuje takmer denne. „Preto je potrebné, aby boli všetci pripravení, a ochrana musí fungovať na vysokej úrovni,“ podotkol.

Pripomenul, že terčom rozsiahleho kybernetického útoku sa stalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. „Po Nemecku, Českej republike a Veľkej Británii sme sa stali ďalším cieľom sofistikovanej kybernetickej špionáže,“ uviedol.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Útok odhalilo Vojenské spravodajstvo. „Zaznamenalo neštandardné správanie sa počítačov a po hĺbkovej analýze potvrdilo, že išlo o sofistikovaný škodlivý kód, ktorý umožnil útočníkom filtráciu dát zvnútra organizácie na útočníkove servery v zahraničí,“ priblížil.

Zatiaľ podľa premiérovej odpovede nie je možné špecifikovať, kto za útokom stojí. „Identita útočníkov a predmet ich záujmu sú predmetom vyšetrovania a dokumentovania,“ doplnil za premiéra Kažimír.

Otázku položil poslanec SaS Martin Klus. Chcel vedieť, či došlo k úniku informácií a informácií podliehajúcich utajeniu, a zároveň, či bola ohrozená bezpečnosť Slovenskej republiky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM