Webnoviny - Svet

Premiérové zlato pre Millera, Babušiak nedokončil

WEBNOVINY.SK

Bode Miller Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev WHISTLER 21. februára (WEBNOVINY) – Američan Bode Miller sa vo veku 32 rokov stal prvýkrát v kariére olympijským víťazom, keď v nedeľu v areáli vo Whistleri vyhral superkombináciu v rámci súťaži v alpských disciplínach na ZOH 2010. Miller dosiahol najväčší úspech svojej kariéry. V súčte zjazdu a slalomu triumfoval nevyspytateľný Američan s náskokom 33 stotín sekundy pred Chorvátom Ivicom Kosteličom. Bronz si vybojoval Švajčiar Silvan Zurbriggen (+0,40). Slovenský reprezentant Jaroslav Babušiak zjazd nedokončil. Jeho šanca na solídny výsledok v disciplíne, v ktorej si najviac veril, sa skončila pred druhým meraným medzičasom.

Millera už dlho považovali za všestranného lyžiara, olympijské zlato mu doteraz vždy utieklo. Vo Vancouveri je však aj napriek doteraz nie príliš výraznej sezóne vo veľkej forme a zlato skompletizoval svoju zbierku zo ZOH, keď predtým bol strieborný v super G a bronzový v zjazde. Celkovo má na svojom konte už 5 olympijských medailí, dve striebra získal ešte v Salt Lake City. Rodák z Eastonu v New Hampshire vie kombinačné preteky odjazdiť, v roku 2003 sa stal v St. Moritzi v disciplíne lyžiarskej všestrannosti majstrom sveta. Vo Svetovom pohári sa v kombinácii presadil šesťkrát, v tejto sezóne vyhral aj prestížne podujatie vo švajčiarskom Wengene.

Miller si vytvoril dobrú východiskovú pozíciu pre svoj triumf už v úvodnom zjazde, po ktorom bol siedmy. Na lídra Aksela Lunda Svindala z Nórska strácal 76 stotín sekundy. V slalome, kde v tejto sezóne dokončil vo Svetovom pohári len dvoje preteky, však dosiahol nečakane tretí najrýchlejší čas a posunul sa v celkovom súčte na najvyšší stupienok. Víťaz zjazdu Svindal nezvládol nástrahy trate a vypadol. Na medzičasoch však už dvojnásobný vancouverský medailista na Millera strácal.

Chorvát Kostelič, ktorý je tiež excelentným slalomárom, bol po prvej časti deviaty. Na trati slalomu bol o 4 stotiny pomalší ako Miller. Zurbriggen bol čiernym koňom superkombinácie. V zjazde zaostal o 73 stotín sekundy za Svindalom, na trati slalomu sa však trochu vytrápil, aj keď v tejto sezóne je v tejto točivej disciplíne v lepšej forme ako Miller. Na posun na bronzový stupienok mu stačil desiaty najlepší slalomový čas.

Okrem Svindala prežil sklamanie aj ďalší z favoritov Benjamin Raich, ktorý napokon skončil s odstupom 1,21 sekundy šiesty. O jednu priečku vyššie sa umiestnil obhajca prvenstva Ted Ligety, ktorý bol síce v slalome najrýchlejší, ale jeho strata po zjazde už bola veľká.

Američania sú v areáli vo Whistleri zatiaľ najúspešnejšou krajinou. Na ZOH 2010 si vybojovali už svoju ôsmu zjazdársku medailu (2 – 3 – 3). Ostatní za nimi výrazne zaostávajú, Nóri, Rakúšania a Švajčiari získali po dva cenné kovy. V mužskej kombinácii sa tešili Američania z tretej medaily v histórii, v Salt Lake City 2002 bral Miller striebro, pred štyrmi rokmi v Turíne Ligety zlato.

Výsledky:

Muži – superkombinácia (zjazd + 1 kolo slalomu): 1. Bode Miller (USA) 2:44,92 min, 2. Ivica Kostelič (Chorv.) +0,33 s, 3. Silvan Zurbriggen +0,40, 4. Carlo Janka (obaja Švajč.) +0,62, 5. Ted Ligety (USA) +0,90, 6. Benjamin Raich (Rak.) +1,21,… Jaroslav Babušiak (SR) nedokončil zjazd.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM