Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovčanka Viera Potášová v rozhovore: Do aktivít Podaj ďalej by som šla znova

Šla by do toho, aj keby vedela, koľko s tým bude práce. Prešovčanka Viera Potášová nám v rozhovore prezradila niečo viac z aktivít OZ Podaj ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčanka Viera Potášová v rozhovore: Do aktivít Podaj ďalej by som šla znova
7
Galéria
Zdroj: Ján Štovka

Občianske združenie Podaj ďalej funguje piaty rok. Usporadúva rôzne aktivity, ktoré si ľudia už obľúbili.

Či už je to Valentínsky skutok lásky (zbierka potravín na Kalvárii) , Obrátený adventný kalendár alebo Ponožkový október – všetky majú jedno spoločné.

Ľuďom, ktorí to potrebujú, reálne pomáhajú. A to aj vďaka Charity shopu, ktorý tiež spadá pod hlavičku OZ Podaj ďalej. Jeho predsedníčkou je Viera Potášová.

Bude aj Vešiak pomoci

„Firmy, organizácie a školy, ktoré chcú zbierať ponožky sa nám hlásia vopred. Minulý rok sa vyzbieralo asi 3 028 párov na celom Slovensku. Následne putujú do útulku pre bezdomovcov, prijímame len čisté a nové ponožky. Žiadne nosené alebo potrhané. Dokonca ich zbierali aj v slovenskej škole v Londýne, takže to zasiahlo aj zahraničie,“ povedala pre náš portál Prešov 24.

Ďalším inšpiratívnym podujatí je aj Podaj ďalej zemiak, do ktorého sa zapájajú škôlky aj školy. Každé dieťa donesie do školy jeden zemiak, na konci je z toho parádna kôpka. „Stačí málo, keď sa sily spoja. A je z toho veľká vec. Takto sa dokáže vyzbierať na jednej škole aj niekoľko desiatok kíl zemiakov pre rodiny v núdzi. Každého jednotlivca to pritom stojí len ten jeden zemiak. Rozpočet to nezaťaží a dokáže maximálne pomôcť,“ prezradila čosi o ďalšom obľúbenom podujatí.

Pre zmenu v septembri bol na programe 3. ročník pouličného charitatívneho festivalu na Stromoradí. A v zime bude k dispozícii opäť Vešiak pomoci, pôjde už o jeho 4. ročník.

„Samozrejme, ja sa nehrám na studnicu nápadov, napríklad tento Vešiak nie je môj nápad, ale vôbec sa za to nehanbím, pretože dobré veci sa majú šíriť. "Zamestnali“ sme človeka bez domova, ktorý sa o ten vešiak staral."

„Ako vďaku sme mu sprostredkovali charitu na zimné obdobie. Takže je to dva v jednom. Ten človek má pocit, že ho ešte niekto potrebuje. Veci triedil, staral sa o to celú zimu a bolo to tip top,“ prezradila niečo zo zákulisia.

Zrazu mala 500 členov

Zaujímalo nás, ako táto iniciatíva pomoci ľuďom vlastne vznikla. Viera sa tomu začala venovať, keď sa jej narodili deti. Nemala kam a komu dať oblečenie, ktoré už nepotrebovala.

Mamičky si na internete medzi sebou veci navzájom darujú, preto sa s manželom rozhodla založilť skupinu Podaj ďalej. „Počas dvoch dní sme mali 500 členov a ja som nevedela, čo s tým mám robiť,“ vraví sympatická Prešovčanka.

Ľudí to vo veľkom zaujalo, prvá zbierka bola pre prešovskú nemocnicu. Po dohode s hlavnou sestrou, že by sa im zišli farbičky či hračky, to už išlo samo.

Ich OZ má štyroch členov, ale dobrovoľníkov majú každý deň iných. Ide o komunitu ľudí, ktorí chcú pomôcť. Niekedy sú dvaja, niekedy desiati.

Ľudia nosia kvantá

„Ja som predsedníčka a zakladateľka. Nemáme ani kanceláriu, ale zberné miesto sídli na Požiarnickej 17. Máme otvorené v piatky, začali sme teraz na prelome septembra a októbra. Prijímame len zimné oblečenie.“

„V decembri potom zatvoríme a vo februári opäť otvoríme. Budeme prijímať už letné oblečenie. Musíme to takto korigovať, pretože ľudia nosia kvantá vecí, je ich neskutočne veľa,“ na chvíľu zvážnie. Podľa nej nie je dobré to, že ľudia sú mamonári a vecami sa zavaľujú.

„Je neuveriteľné, koľko oblečenia ľudia nakupujú. Preto spolupracujeme s komunitnými centrami, s detským domovom, so sociálnymi úradmi, s kuratelou, ak to potrebujú. Lepšie veci idú do Charity shopu a to, čo sa nedá použiť recyklujeme a šijeme z toho pletené tašky, vrecúška na zeleninu a ovocie. Aby to ešte poslúžilo,“ hovorí.

Veľa oblečenia musia aj odmietnuť. Veľakrát sa stalo, že jeden pán prišiel s 18-timi vrecami vecí, ktoré držal na povale 20 rokov. To nemôžu prijať, pretože si je nutné uvedomiť, že darovať a zbaviť sa vecí je veľký rozdiel.

Každý má svoju dôstojnosť

„Ak chceme niekomu pomôcť, musíme sa do situácie toho človeka v núdzi vžiť. Takisto má aj on svoju dôstojnosť a neznamená to, že musí chodiť otrhaný a špinavý. Ošúchané a potrhané nie sú vhodné k tejto pomoci. Ani vy by ste pre dieťa nechceli deravé tepláky,“ poznamenala.

Jedným dychom dodáva, že po tých rokoch sa ľudia už naučili, že to nie je vhodné a nosia aj vyžehlené a vypraté veci.

„Je s tým veľa práce a niekedy sa stretávame aj s negatívnymi reakciami ľudí, že prečo už nemáme otvorené, že chcú doniesť veci. My sme dobrovoľníci a nie je na to vždy čas. Treba ich pretriediť, vyčistiť, my ich potom vozíme na zberný dvor a staráme sa o odpad. Ľudia musia pochopiť, že aj my, napríklad v lete, potrebujeme oddych,“ vysvetlila.

Opýtali sme sa, či by do toho šla opäť, ak by vedela, koľko práce s touto činnosťou bude?

Šla by do toho znova

„Určite áno, napriek všetkému, bez debaty. Mne sa to všetko vracia, som šťastná, mám zdravé deti, malého muža, malé deti, dobrého muža, dobré deti. Som spokojná a našla som sa v tom. A nielen ja, nainfikovala som viacero ľudí, aj moju spolupracovníčku Alžbetku. Je veľa takých, ktorí sa naočkovali OZ Podaj ďalej a fungujú doteraz,“ povedala nám silné slová.

A ako je to s financiami? Potášová prezradila, že mesto im prispeje, ak o dotáciu požiadajú. Ešte sa im nestalo, aby ich odmietli.

„Nie sú to veľké peniaze, vykryjú nám ročný nájom zberného miesta, ale nám to stačí. Ak potrebujeme finančnú podporu, ľudia nám stále prispejú počas aktivít, takže sa to dá vykryť.“

„Keď máme konkrétnu osobu, ktorej treba pomôcť, tak buď je to Cez charity shop. Alebo urobíme zbierku a ide to priamo na jeho účet. Nenechávame si žiadne percento zo zbierok,“ potvrdila ochotu pomáhať.

Prioritou je Charity shop, ten vznikol tiež ako projekt Podaj ďalej. Je prvý svojho druhu na Slovensku a vznikol tým, že niektoré rodiny potrebovali okrem materiálnej aj finančnú podporu.

Dokonca sa im ozývajú aj obchodné reťazce, ktorým je ľúto zlisovať nepredajný tovar, tak ho dajú im a oni ho poskytnú v Charity shope na predaj za dobrovoľné príspevky.

Rodinám zabezpečia aj 400 eur

„Odporúčaná cena je napríklad jedno euro a výťažok máme uvedený na nástenke. Ten následne putuje pre konkrétnu rodinu. Mesačne vieme zabezpečiť pre rodiny 300 – 400 eur. Avšak, nedávame peniaze priamo do ruky. Keď máme mamičku s 3 deťmi, tak sa im zaplatia účty, elektrinu či škôlku,“ vysvetlila.

Podľa Potášovej väčšina ľudí, ktorí sú v núdzi v nej nie sú preto, že nemajú peniaze, ale preto, že s nimi nevedia hospodáriť. Najviac im chýba finančná gramotnosť.

Viera pracovala ako vedúca prevádzky, ale keď otehotnela, pôvodnú profesiu zanechala. Naplno sa tak venuje pomoci ľuďom. K ďalšej aktivite OZ patrilo aj vytvorenie charitatívneho kalendára, ktorý nafotil prešovský fotograf Ján Štovka.

Na celú zimu sa vďaka tomu postarali o 12 ľudí. Mali teplú stravu, ubytovanie a ich to v podstate nestálo nič. Najbližšie na december chystajú udalosť pod názvom Obrátený adventný kalendár.

„Takisto bude aj Mikluášske podujatie, tých udalostí je viacej, každý mesiac urobíme 1–2. Takisto aj Podaj ďalej knihu, tohto sa zúčastnilo asi 2 000 ľudí za jeden deň. A som vďačná aj pani primátorke, aj mestu Prešov, že nám poskytli výpožičku priestorov, veľmi dobre sa spolupracuje aj s úradmi a nemám s tým najmenší problém. Keď mňa vyhodia dvermi, prídem oknom, hoci aj tehotná. Neprajníci majú smolu (smiech),“ povedala na záver Viera Potášová počas nášho rozhovoru.

A v obrazoch si pozrite aj momentky z aktivít OZ Podaj ďalej. Kliknite si na fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Aktivity prešovského OZ Podaj ďalej v OBRAZOCH
7
Galéria

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM