Správy

Prezident Kiska hovorí o úniku tajných informácií: Vyzval ministra financií na vysvetlenie

Prezident SR Andrej Kiska dnes vyzval ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), aby mu do pondelka (18.9.) ešte pred odletom do USA vysvetlil únik tajných informácií týkajúcich sa jeho osoby a aké z toho vyvodí dôsledky. Prezident to dnes vyhlásil na svojej sociálnej sieti.

Ilustračný obrázok k článku Prezident Kiska hovorí o úniku tajných informácií: Vyzval ministra financií na vysvetlenie
Zdroj: TASR

Reagoval tak na skutočnosť, že zákonom chránené informácie finančnej správy unikajú cez anonymné e-maily z Ukrajiny. „V týchto dňoch sa rozhoduje, či Slovensko je, alebo nie je mafiánskym štátom. Sú mafiánske praktiky, keď sa utajované dokumenty vyťahujú a používajú proti občanom našich krajín, proti politikom. A dnes sa takéto mafiánske praktiky používajú proti hlave štátu. Žiaden občan, ani jeden na Slovensku, si nemôže byť istý, že takéto mafiánske praktiky nebudú použité aj proti nemu,“ konštatoval prezident.

Viaceré médiá mali dostať do redakcie anonym a na základe neho informovali, že spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej majiteľmi sú prezident Kiska s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Zistili, že si skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27 000 eur, prípad mal súvisieť aj s financovaním Kiskovej volebnej kampane. Podobný e-mail dnes ráno dostala i redakcia TASR.

Firma to uznala, oľutovala a daň doplatila. Skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin. Kiska na utorkovej (12.9.) tlačovej konferencii vysvetlil, že daňový úrad mal iný názor ako firma KTAG na zaúčtovanie položky. Podobné prípady sú podľa hlavy štátu bežné, on osobne nemá čo skrývať.

Členov vlády neuspokojilo celkom vysvetlenie prezidenta SR, ktoré ponúkol ohľadom daňovej kontroly a policajného vyšetrovania v rodinnej firme KTAG.

Minister financií sa už vyjadril, že nemá pocit, že daňové doklady týkajúce sa Kiskovej firmy unikli z finančnej správy. „Možnože čítam veľa detektívok, ale keby to niekto chcel tak robiť, ako to robil, tak by to urobil týmto spôsobom,“ ozrejmil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM