Správy

Prezident poverí P. Pellegriniho zostavením novej vlády: Prijme abdikáciu kabinetu

Prezident SR Andrej Kiska poverí súčasného vicepremiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) zostavením novej vlády, ak mu súčasný kabinet doručí demisiu. Vyhlásil to pred novinármi potom, ako mu Pellegrini doniesol 79 podpisov poslancov podporujúcich nový kabinet.

Ilustračný obrázok k článku Prezident poverí P. Pellegriniho zostavením novej vlády: Prijme abdikáciu kabinetu
Zdroj: TASR

Abdikáciu súčasného kabinetu prezident príjme. Prezident zároveň poukázal na to, že Ústava SR podmieňuje demisiu premiéra jedinou požiadavkou, a tým je doručenie demisie. „Privítal by som, aby pri tak vážnom ústavnom úkone všetci konali iba na základe ústavy. Zavolal som si preto dnes napoludnie lídrov koaličných strán, aby som im to pripomenul,“ povedal na margo podmienok, ktoré si pred podaním demisie kladie Robert Fico (Smer-SD).

Kiska uznal, že v súčasnosti neexistuje v NR SR väčšina 90 poslancov, ktorá by rozhodla o skrátení volebného obdobia a vyhlásení predčasných volieb. A neexistuje ani iná jednoduchá väčšina potrebná na vládnutie. „Včera večer som prijal lídrov koaličných strán. Informovali ma, že vláda Roberta Fica je pripravená podať demisiu. Zároveň vyjadrili vôľu pokračovať naďalej ako koaliční partneri. Informovali ma, že majú podporu parlamentnej väčšiny k zostaveniu novej vlády pod vedením Petra Pellegriniho,“ rekapituloval prezident.

Zároveň konštatoval, že po dvoch týždňoch medzinárodnej hanby, masových protestov a popierania politickej zodpovednosti sme opäť na začiatku. „Rozumiem tomu, že atmosféra za tieto dva týždne sa tak vyhrotila, že ani demisia ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a Roberta Fica nemusí byť pre verejnosť dostatočným signálom, aby ukončili protesty,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM