Marek Kravjar Správy

Prezidentka Čaputová: Obžalovaný Kiska sa premiérom nestane. Budeme mať premiérku?

Kauza exprezidenta Andreja Kisku (Za ľudí) ho môže stáť prípadný post predsedu vlády. Potvrdila to prezidentka Zuzana Čaputová.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka Čaputová: Obžalovaný Kiska sa premiérom nestane. Budeme mať premiérku?
Zdroj: TASR

Obvinenie Andreja Kisku v kauze KTAG komplikuje exprezidentovi premiérske ambície. Ak by kauza postúpila do bodu, že by prokuratúra podala na Kisku obžalobu na súd, prezidentka Zuzana Čaputová by Kisku nemenovala za predsedu vlády.

Povedala to dnes v TV Markíza v štúdiu vedľa Michala Kovačiča. Kiskova strana Za ľudí je pritom v ostatných prieskumoch lídrom medzi opozičnými demokratickými stranami.

„Závisí od okamihu, kde stíhanie bude. Viem, že je tam podaná sťažnosť. Stíhanie môže byť v čase zostavovania vlády už stopnuté, alebo naopak, môže postúpiť do ďalšieho procesného štádia. To bude rozhodujúce,“ upresnila prezidentka.

Prezidentka nepovažuje za vhodné, aby Kisku menovala, ak by bol obžalovaný. „Žijeme v kríze dôvery a nemyslím si, že ak by to postúpilo do štádia obžaloby, bolo by vhodné, aby som menovala akúkoľvek osobu do pozície premiéra,“ vyhlásila.

Premiérka?

U kiskovcov tak hľadajú potencionálneho náhradníka. Podľa informácií Dnes24 by premiérske kreslo mohla po druhý krát v histórii Slovenska obsadiť žena. V hre je totiž nielen dvojka kandidátky a podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová ale aj bývalá europoslankyňa Jana Žitňanská. Napriek tomu, že je až štvorka kandidátky, má dokonca lepšie šance.

Dôvod je pomerne prozaický. Patrí medzi umiernenejších konzervatívcov napriek tomu, že svoju politickú kariéru začínala v KDH. Je tak prijateľná aj pre liberálov z PS/Spolu a SaS. V politike je od roku 1998 a je tak skúsenou političkou. Počas svojho pôsobenia v NR SR alebo Europarlamente nemala za sebou žiadne kauzy a najmä, s Remišovou sa počíta na jedno z kľúčových ministerstiev.

Teoreticky by karty mohol zamiešať tretí podpredseda Juraj Šeliga. V jeho neprospech ale hrá najmä politická neskúsenosť a pomerne nízky vek, má 29 rokov. Najmladšou hlavou vlády bol rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorý mal v čase vymenovania za kancelára v decembri 2017 31 rokov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM