Eva Sládková Správy Rôzne

Prezidentka k dnešnému sviatku: Pamätajme na ľudí na periférii, to je skutočne kresťanské

Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes pri príležitosti sviatku slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda zúčastnila na svätej omši v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka k dnešnému sviatku: Pamätajme na ľudí na periférii, to je skutočne kresťanské
Zdroj: TASR

Dnes uplynulo 1 157 rokov od príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Mali tu šíriť kresťanstvo a vzdelanie. Pochádzali z gréckeho Solúna (dnešné Thessaloniki), v okolí ktorého žila v tom čase početná slovanská menšina a jej jazyk obaja ovládali. Konštantín (neskôr prijal meno Cyril) ešte pred odchodom na misiu vytvoril písmo prispôsobené slovanskej reči, hlaholiku, a preložil základné state súvisiace s kresťanskou vieroukou. Išlo o výber evanjeliových čítaní – Evanjeliár.

Šírili múdrosť

Po svätej omši v Kostole sv. Margity v Bratislave sa obyvateľom Slovenska prihovorila prostredníctvom médií prezidentka Zuzana Čaputová. Pripomenula, že v roku 863 k nám prišli Cyril a Metod šíriť múdrosť, vzdelanie a kresťanskú vieru.

„Potešilo ma, že dnes na omši zazneli slová, aby sme nezabúdali na ľudí, ktorí sú na periférii, odstrčení pre svoju inakosť. Musíme im venovať pozornosť, súcit a pochopenie. Pamätajme na nich, pretože práve to je kresťanské,“ uzavrela Zuzana Čaputová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM