Politika

Prezidentka: Kráti sa nám čas a politikom došli VÝHOVORKY. Klimatickú krízu treba riešiť

Prezidentka študentom univerzity odkázala, že sa stanú lídrami zajtrajška, spoločne však musia začať riešiť výzvy, ako je klimatická kríza.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka: Kráti sa nám čas a politikom došli VÝHOVORKY. Klimatickú krízu treba riešiť
Zdroj: TASR/Lenka Farkašová

Dvojnásobne zníženie emisií a zavedenie ekologického hospodárstva bez emisií nemá byť ambíciou. Musí sa stať konkrétnym plánom, ktorým sa budú riadiť všetky naše kroky. Povedala to v piatok prezidentka SR Zuzana Čaputová v pozdrave študentom vo Švajčiarskom federálnom technologickom inštitúte (ETH) v Zürichu.

Došli nám výhovorky

Prezidentka študentom univerzity odkázala, že sa stanú lídrami zajtrajška, spoločne však musia začať riešiť výzvy, ako je klimatická kríza. „Vy, ďalšia generácia, viete, že sa nám kráti čas. A nám, politickým lídrom, došli výhovorky,“ poznamenala Čaputová.

Slovensko, Európska únia či Švajčiarsko plánujú byť do roku 2050 klimaticky neutrálne. „Veda hovorí jasne – v globále sa k tomuto cieľu ani zďaleka nepribližujeme,“ uviedla prezidentka.

Veľký potenciál

Zároveň poukázala na to, že vo vyspelom svete sa tretina novorodencov dožije takmer sto rokov. To podľa nej otvára nové možnosti a vytvára výzvy pre zdravotné a sociálne systémy.

„Veľký potenciál je aj pre výkon počítača a umelú inteligenciu,“ poznamenala. Hlava štátu dodala, že úlohou je integrovať nové technológie do každodenného života v súlade s etickými princípmi.

Pri riešení výziev budú podľa Čaputovej kľúčové vzdelanie, múdrosť, tvrdá práca a odhodlanie. ETH je tým správnym miestom, kde môžu výzvy vyriešiť. „Som hrdá na to, že mnohí Slováci nazývajú ETH svojim domovom,“ doplnila.

Prezidentka si následne na ETH prezrela študentský dom projektov a dozvedela sa aj o projektoch mladých vedcov.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM