Správy Zo Slovenska

Prezidentka podpíše 13. dôchodky, obráti sa ale na Ústavný súd. Odchádzajúca vláda jej ďakuje

Prezidentka podotkla, že ak by prišlo k schváleniu zákona za iných okolností, jej rozhodovanie by bolo jednoduchšie.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka podpíše 13. dôchodky, obráti sa ale na Ústavný súd. Odchádzajúca vláda jej ďakuje
Zdroj: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nebude vetovať novelu zákona o sociálnom poistení, na Slovensku sa tak zavedie 13. dôchodok. Do parlamentu túto novelu predložilo ministerstvo práce, iniciovali ju poslanci Smeru-SD a nevyhla sa kritike za to, že ju vláda priniesla tesne pred parlamentnými voľbami.

Aj prezidentka je presvedčená, že by sa nemal skrátený režim zneužívať. Podáva preto podnet na Ústavný súd (ÚS) SR, aby spôsob prijatia novely preskúmal.

Učebnicový príklad

Prezidentka podotkla, že ak by prišlo k schváleniu zákona za iných okolností, jej rozhodovanie by bolo jednoduchšie. „V dvadsaťsedem­ročnej histórii SR sa nestalo, aby vláda predložila do parlamentu návrh zákona takéhoto zásadného významu tak krátko pred koncom funkčného obdobia a pred koncom parlamentnej volebnej kampane,“ upozornila Čaputová s tým, že nespochybňuje právo vlády navrhovať takéto opatrenie a schváliť ho.

„Žiaľ, zvolený postup vlády a parlamentnej väčšiny považujem za učebnicový príklad toho, ako by sa zákony, ktoré sa týkajú takmer 1,5 milióna občanov a finančných nákladov vo výške takmer pol miliardy eur ročne, prijímať nemali,“ myslí si Čaputová. Kritizovala aj samotné skrátenie legislatívneho konania.

„Pokiaľ ÚS SR skonštatuje problém v procese prijímania tohto zákona, poslanci budú mať možnosť zjednať v krátkom čase nápravu. Zároveň bude precedentný návod, ako v budúcnosti pristupovať k legislatívnym iniciatívam zjavne zneužívajúcim inštitút skráteného konania,“ dodala Čaputová.

Odchádzajúci Smeráci jej ďakujú

Predseda vlády SR Peter Pellegrini rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej nevetovať legislatívu o 13. dôchodku víta. Premiér to uviedol na brífingu počas prerušeného rokovania vládneho kabinetu.

„Chcem vyjadriť veľkú spokojnosť s rozhodnutím pani prezidentky, že sa neotočila chrbtom k 1,4 miliónu dôchodcov a že tento zákon z dielne vlády SR podpísala. Chcem oceniť tejto jej krok, že sa nedala vtiahnuť do politických a predvolebných aktivít a že podpísala zákon, ktorý bol legitímne a demokratickou väčšinou v Národnej rade SR schválený,“ priblížil Pellegrini.

Podľa jeho slov „ho teší, že na jeseň, respektíve na Vianoce dostanú slovenskí dôchodcovia sľúbený 13. dôchodok v priemernej výške v každej svojej kategórii“. „Vítam to, pretože do posledného momentu som mal obavy, či pani prezidentka nerozhodne inak,“ dodal premiér.

Nadstranícka prezidentka

Dosluhujúci minister práce Ján Richter (Smer-SD) je rád, že prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona, ktorou sa na Slovensku zavedie 13. dôchodok.

„Som rád, že tak urobila. Obrátila sa aj na Ústavný súd (ÚS) SR, rešpektujeme toto jej právo. Pripravíme podklady pre ÚS SR, aby sme obhájili naše rozhodnutie, čo sa týka procesu prijatia,“ uviedol po skončení stredajšieho rokovania vlády Richter.

Zavedenie 13. dôchodku je podľa neho pozitívnou správou pre 1,5 milióna dôchodcov na Slovensku. „Týmto rozhodnutím pani prezidentka potvrdila, že vie byť aj nadstranícka a vie prijímať rozhodnutia, ktoré sú v prospech ľudí, a to aj napriek výhradám k procesu,“ uviedol Richter.

Prilepšia si

Dôchodcom má byť vyplatený 13. dôchodok od novembra tohto roka. Nárok naň budú mať všetci poberatelia penzií. Jeho suma bude pre jednotlivých poberateľov vo výške súčasných priemerných jednotlivých dôchodkov. Poberateľovi sólo starobného dôchodku sa vyplatí 13. dôchodok v sume zodpovedajúcej priemernej mesačnej sume starobného dôchodku, teda 460,40 eura.

Predčasní dôchodcovia majú dostať 433,20 eura. Sirotské dôchodky sú v priemernej výške 137,70 eura, priemerný dôchodok vdov je 263,10 eura, vdovcov 208,80 eura. V prípade 100 % zdravotného postihnutia invalidov je priemerný dôchodok 380 eur, do 70 % postihnutia je táto suma na úrovni 209,90 eura. Sociálny dôchodok by mal dosiahnuť 255 eur a invalidný dôchodok z mladosti by mal byť vo výške 280,50 eura.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM