Aktualizované MAK Správy Zo Slovenska

Vláda od štvrtka vyhlásila MIMORIADNU SITUÁCIU: Armáda má pohotovosť!

AKTUALIZUJEME: Utečenecký tábor v Gabčíkove pripravia pre karanténu infikovaných. V pohotovosti je aj armáda.

Ilustračný obrázok k článku Vláda od štvrtka vyhlásila MIMORIADNU SITUÁCIU: Armáda má pohotovosť!
23
Galéria
Zdroj: TASR

Vláda po medzirezortnej porade s odborníkmi vyhlásila v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu na celom území krajiny mimoriadnu situáciu.

Platí od štvrtka (12. 3.) od 6.00 h.

Podľa premiéra môže vláda a štátne orgány na základe mimoriadnej situácie použiť ustanovenia zákona, ktoré inak nemôže využiť. Niektoré rozhodnutia sa podľa neho budú riešiť príkazmi a nariadeniami a nie správnymi konaniami, ktoré môžu mať dlhý byrokratický priebeh.

Na základe mimoriadnej situácie môže štát vynútiť plnenie dodávok od konkrétnych firiem. „Chcem, aby boli firmy povinné dodať tovar, ak ho majú,“ povedal premiér s tým, že sa to týka dodávok medicínskeho tovaru.

Podľa premiérových slov sa nebude zasahovať do práv a slobôd občanov, k tomu by podľa neho došlo až pri vyhlásení krízového stavu. „Takto ďaleko nechceme ísť,“ uistil Pellegrini. Dodal, že od jedného obchodného reťazca majú informáciu o posilnení donáškovej služby, čo premiér víta a dúfa, že k tomuto kroku pristúpia aj ďalšie reťazce.

Obmedzenie nemocníc

Pellegrini v tejto súvislosti ocenil aj kroky primátora hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla, ktorý sa chce v rámci aktívnej kampane metropoly zamerať na seniorov ako na jednu z najzraniteľnej­ších skupín. „Hovorili sme o tom, že mesto bude nabádať ľudí k empatii, k starostlivosti a vzájomnej pomoci, čo pomôže starším preklenúť toto nie práve komfortné obdobie,“ uviedol premiér.

V rámci ďalšieho vývoja Pellegrini upozornil, že nie je vydané žiadne usmernenie na plošný odklad plánovaných operácií.

„Nemocnice sa majú pripraviť na to, ako zvládnuť situáciu, ak by prišlo k veľkému nárastu infikovaných novým koronavírusom, ktorí budú potrebovať intenzívnu starostlivosť. Vtedy samozrejme bude potrebné zreorganizovať plánované operácie, samozrejme sa to nemôže dotknúť tých, ktoré si vyžaduje záchrana života,“ dodal.

V prípade distribúcie respiračných rúšok uviedol, že prvá vlna bude smerovať na kliniky infektológie, ďalej do nemocníc a ambulancií všeobecných lekárov, tak, aby boli k dipozícii každému pacientovi. „Rúška chcem distribuovať aj do zariadení pre seniorov, takisto pre príslušníkov polície a pomáhajúcich zložiek,“ dodal premiér.

Členovia vlády a predsedovia ostatných ústredných orgánov štátnej správy majú prijať opatrenia civilnej ochrany obyvateľstva a vykonávať opatrenia na riešenie krízovej situácie vo svojej pôsobnosti zamerané na zamedzenie ohrozenia života, zdravia, majetku, zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti a minimalizovani­e škôd.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) má podľa schváleného materiálu zabezpečiť vyhlásenie mimoriadnej situácie informačným systémom civilnej ochrany a prostredníctvom hromadných informačných prostriedkov. Má tiež prijať opatrenia na koordináciu a činnosť orgánov krízového riadenia pri riešení mimoriadnej udalosti.

Pohyb neobmedzia

Predseda vlády a ministerka vnútra sú splnomocnení na riadenie záchranných prác, na vydávanie príkazov na záchranné práce a vykonávanie opatrení na riešenie krízových situácií.

Vláda SR vyhlasuje a odvoláva mimoriadnu situáciu podľa zákona o civilnej ochrane obyvateľstva a zákona o podpore a rozvoji verejného zdravia „pre ohrozené územie alebo pre územie, kde vznikla mimoriadna udalosť, ak rozsah ohrozeného alebo postihnutého územia presiahne územný obvod kraja“.

Mimoriadna situácia nebude znamenať obmedzenie osobnej slobody a pohybu ľudí, má však pomôcť zabezpečiť štátu potrebné materiálne zásoby.

„Toto je nástroj, aby sme si napríklad od firmy, ktorá má na sklade päť pľúcnych ventilátorov, mohli vynútiť dodanie a predaj týchto prístrojov štátu a nie súkromníkom,“ ozrejmil Pelelgrini, ktorý to prirovnal k vyhláseniu mimoriadnej situácie na úrovni regiónu, postihnutého prírodnou katastrofou.

"Naozaj to neznamená, že ľuďom obmedzíme pohyb, že nebudú môcť vychádzať v noci na ulicu, tam nie sme a dúfam, že ani nebudeme, " upozornil.

Vláda bude týmto spôsobom reagovať aj na nárast prípadov nákazy novým koronavírusom a ďalšie tri potvrdené prípady. Premiér priblížil, že medzi novými potvrdenými prípadmi sú dve ženy a jeden muž, ktorí boli v konktakte s nakazenými. Zdôraznil, že boli od začiatku v karanténe.

„Toto je len začiatok, môžeme očakávať, že nárast bude väčší,“ povedal Pellegrini a opätovne vyzval verejnosť, aby brala situáciu vážne.

Pellegrini pripustil, že v súvislosti so šírením vírusu bude možno potrebné dať do karantény aj všetkých Slovákov pracujúcich v zahraničí pri ich návrate na Slovensko. Naznačil, že štát možno v tejto súvislosti využije zariadnie MV SR v Gabčíkove, ktoré je pôvodne určené pre utečencov a imigrantov.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák prizvukuje, že vyhlásenie mimoriadnej situácie nie je prehnaným či dokonca hysterickým krokom. Podľa jeho slov nesmie vláda nič zanedbať.

„Preto aj vláda koná tak, aby sme zabránili stavu, ktorý dnes môžeme pozorovať v Taliansku,“ zdôraznil Lajčák.

Armáda v pohotovosti

Policajtom budú v súčasnej situácii ovplyvnenej šírením nového koronavírusu pomáhať pri zabezpečení verejného poriadku aj vojaci. Návrh na denné vyčlenenie do 500 príslušníkov Ozbrojených síl SR na posilnenie Policajného zboru (PZ) v stredu schválila vláda.

„Sily a prostriedky PZ už nepostačujú na plnenie všetkých opatrení, ktoré treba prijať na zabezpečenie verejného poriadku v súvislosti s opatreniami v boji proti novému koronavírusu,“ ozrejmili predkladatelia návrhu – ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD) a minister obrany Peter Gajdoš (SNS), využitie zákonnej možnosti vyčlenenia profesionálnych vojakov na pomoc polícii.

„Vojaci budú podľa potreby a aktuálneho vývoja situácie nasadzovaní do spoločných hliadok s príslušníkmi polície najmä na hraničných priechodoch na vonkajšej hranici s Ukrajinou a bývalých hraničných priechodoch na vnútornej hranici s Maďarskom, Rakúskou republikou, Českou republikou a Poľskou republikou s cieľom prijímania opatrení voči cestujúcim, ktorí prichádzajú na územie Slovenskej republiky,“ informovali.

„Ich nasadenie bude možné aj na zabezpečenie verejného poriadku v súvislosti s opatreniami v boji proti novému koronavírusu na celom území SR, ak to bude potrebné,“ dodali.

Prijaté opatrenie má platnosť do konca roka 2020.

Odborník varuje!

Významnou súčasťou prevencie pred novým koronavírusom je nepiť alkoholické nápoje.

Informoval hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica. Konzumácia alkoholu znižuje imunologickú ochranu organizmu.

„Pri pití alkoholu dochádza pri spoločenskom kontakte u pijúceho k poklesu opatrnosti pri dodržiavaní preventívnych opatrení,“ zdôraznil Okruhlica s dôvetkom, že zodpovedný človek dodržiava preventívne opatrenia pred šírením ochorenia, pričom nechráni len seba, ale predovšetkým ostatných.

Nový koronavírus je nebezpečný tým, že sa šíri z človeka na človeka vzdušnou cestou, čo je najťažšie kontrolovateľný spôsob šírenia infekčnej nákazy. Dôležité je dodržiavanie základných hygienických pravidiel.

Zdroj: Dnes24/Tasr
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM