Aktualizované Politika

Prezidentka rozhodla: Huliaka za ministra životného prostredia NEVYMENUJE

Robert Fico si od prezidentky vypočul nepríjemnú správu. Musí jej doručiť meno nového kandidáta na post ministra životného prostredia.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka rozhodla: Huliaka za ministra životného prostredia NEVYMENUJE
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák , TASR/Dano Veselský

Prezidentka Zuzana Čaputová informovala lídra Smeru-SD Roberta Fica, že nevymenuje zvoleného poslanca parlamentu za SNS Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Čaputová požiadala Fica o doručenie nového návrhu kandidáta na ministra, aby bolo možné pristúpiť k vymenovaniu vlá­dy.

„Prezidentka je presvedčená, že na rozdiel od ďalších nominantov v prípade Rudolfa Huliaka existujú ústavno-právne dôvody, a to v takej intenzite, že nemôže zastávať post ministra životného prostredia,“ priblížil hovorca. Huliakove vymenovanie by podľa prezidentky nedávalo záruku riadneho chodu rezortu.

Čo rozhodlo?

Hlava štátu priblížila, že jej úlohou je svojimi rozhodnutiami zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. „Riadny chod ministerstva životného prostredia nemôže zabezpečiť človek, ktorý svojimi vyjadreniami neguje dlhodobo platnú environmentálnu politiku tohto štátu a medzinárodné záväzky, ktorými je Slovenská republika viazaná,“ skonštatoval Strižinec.

Kontroverzná postava

Prezidentka si myslí, že Huliak, ktorý dlhodobo neuznáva vedecký konsenzus o zmene klímy a žiadna skutočná klimatická kríza podľa neho neexistuje, nemôže viesť a reprezentovať rezort, ktorého hlavnou úlohou je ochrana prírody a krajiny a klimatického systému Zeme.

„Zároveň, kandidát, ktorý verejne schvaľuje násilné vyrovnanie sa s názorovými oponentmi, najmä z radov ochrancov prírody a krajiny, nemôže byť podľa prezidentky spôsobilý viesť ministerstvo, ktorého súčasťou je štátna ochrana prírody a krajiny,“ doplnil hovorca.

Zoznam kandidátov na členov novej vlády odovzdal Fico prezidentke v utorok (17. 10.). Ministra životného prostredia nominuje podľa koaličnej dohody SNS.

Čo na to SNS?

Strana SNS trvá na nominácii Rudolfa Huliaka na ministra životného prostredia. Vyzvala hlavu štátu, aby rešpektovala výsledky volieb a neprekračovala svoje kompetencie. Reagovala tak na rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej nevymenovať Huliaka do funkcie šéfa envirorezortu. TASR o tom informovala hovorkyňa Zuzana Škopcová.

„Vyzývame prezidentku Slovenskej republiky, aby neprekračovala kompetencie, ktoré sú jej dané v Ústave Slovenskej republiky. SNS, poslanecký klub, ako aj vedenie strany nomináciu Rudolfa Huliaka nezmení,“ uviedla Škopcová.

Vyjadrenie prezidentky berie SNS na vedomie. Strana pripomenula, že získala mandát v parlamentných voľbách, je koaličným partnerom a má plné právo konať v personálnej oblasti. Ako podotkla hovorkyňa, SNS takisto nepripomienkuje, či má byť líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka podpredsedom Národnej rady SR a rešpektuje výsledky volieb.

„Chápeme, že okolie pani prezidentky na čele s pánom Rizmanom sa bojí, že začne preverovanie financovania projektov, na ktoré boli peniaze neefektívne vynaložené,“ poznamenala SNS v stanovisku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Hlas-SD
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM